Egyre többet tudni a lelőtt orosz utasszállítóról

-

A terrortámadást az Iszlám Állammal kapcsolatban álló egyik szélsőséges török csoport követhette el.


Az orosz szövetségi nyomozóhatóság is terrorcselekménnyé minősítette át a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgép ügyét (ugyanezt a Kreml már tavaly novemberben megtette). A Metrojet nevű orosz légitársaság gépe Sarm-es-Sejkből tartott Szentpétervár felé október 31-én, mikor egy robbanás miatt lezuhant, 224 emberrel a fedélzetén. A szerencsétlenség áldozatainak többsége orosz állampolgár volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pár hónapja azt mondta, a gépen robbanóanyagot találtak, és azt is állította, pokolgép lehetett a fedélzeten.

A Kommerszant című orosz napilap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a terrorcselekményt a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali csoport szervezhette meg, amely kapcsolatban van az Iszlám Állam terrorszervezettel. A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Egyik vezetőjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy ő lőtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierő által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépéből.