Egyre többet keresünk

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

2016 júliusában a bruttó átlagkereset 256 900 forint volt, 5,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.


2016. január–júliusban a bruttó átlagkeresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – a KSH jelentése szerint. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első hét hónapjában a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalék volt.

Az átlagos nettó kereset, vagyis amit a munkavállalók ténylegesen kézhez kapnak – családi adókedvezmény nélkül – 170 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 000 forintra becsülhető.

Egyedül a közfoglalkoztatottak bruttó bére csökkent az elmúlt időszakban, összesen 1,3 százalékkal – 79 100 forintra –, a nettójuk azonban szinten maradt, most is 52 600 forint. A KSH korábbi közlése szerint a szegénységi küszöb ma Magyarországon havi 80 ezer forint polgáronként.