Egyre többet, de még így is keveset keresnek a tanárok

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Magyarország már nem utolsó az általános és középiskolai tanári kezdőbért illetően, és az utóbbi években itt nőttek a legjobban a fizetések. Az OECD-átlagtól sajnos még mindig jócskán elmarad.


Az általános iskolai oktatásban dolgozó tanári fizetésekkel foglalkozó fejezetben az OECD kutatói 2014-es adatokkal dolgoztak, így már elvileg meg kell jelennie ebben a 2013-ban bevezetésre került pedagógus-életpályamodell első eredményének – írja az Eduline. És valóban, valószínűleg számunkra a leghízelgőbb grafikonnal ebben a fejezetben találkozhatunk: eszerint 2012-től 2014-ig Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a tanárbér. Persze a képet némiképp árnyalja, hogy az emeléssel egy időben elvették a tanárok pótlékait.

A következő oldalakon sajnos már nem találkozhatunk ránk nézve ilyen hízelgő adatsorokkal. Bár az igaz, hogy a tanárok tényleges, dollárban megadott bruttó bérét összesítő táblázat szerint a kezdő tanárok – a tavalyi jelentéssel ellentétben – már nem nálunk, hanem Szlovákiában keresik a legkevesebbet. Ott évente közel 12 ezer dollárt kap egy kezdő tanár, míg itthon 13 228 dollárt. Ám ezzel az összeggel is megelőz minket az összes többi ország.

A 10 és 15 éves tapasztalattal rendelkező tanárok bére már a cseh fizetéseket is előzi. A legmagasabb fizetést Luxemburgban lehet elérni, ott a tanárbér 68 ezer dollárról indul, a topfizetés pedig évente 122 ezerre rúg.

A középfokú oktatás terén szintén előzzük Szlovákiát, itt már csaknem 14 500 dollár az éves kezdőfizetés. Az itt legmagasabb elérhető bér évi 27 500 dollár, amivel már Lengyelországot is lenyomjuk.

Összességében tehát javult a helyzetünk a tanári bérek tekintetében az OECD-országok között, ám sajnos a fejlett országok átlagos szintjétől egyelőre nagyon távol vagyunk.