Egyre több ügyfele lehet az állami tulajdonú Főgáznak

Fotó: AFP / ALEXANDER ZOBIN

-

A Magyar Nemzet szerint a nemzetközi energetikai cégek ugyanis távozhatnak a hazai kisfogyasztói gázpiacról. A Főgáz nem csak új ügyfelekhez, hatalmas veszteséget szerezhet így a magyar állam cége.


A Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz), neve ellenére nem csak budapesti ügyfelekkel rendelkezik, ugyanis országos működési engedéllyel bír. A lakossági gázszolgáltatással foglalkozó nemzetközi cégek, mint a már innen kivonult francia hátterű GDF Suez után visszaadhatja országos engedélyét a német E.On. Ugyanezt fontolgatja a területi engedéllyel rendelkező, Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is – írja a Magyar Nemzet.


Ha ez bekövetkezik, akkor az állami tulajdonú Főgáz válna a mintegy 3,3 millió hazai lakossági fogyasztó ellátójává. Ezzel nem csak új ügyfeleket szereznének, hanem óriási veszteséget is: a rezsicsökkentés által mesterségesen leszorított gázdíjak és a nem fizető felhasználók általi több milliárdos kintlevőség miatt.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint ezt vagy adóforintokból pótolhatná a veszteséget az állam, de azt az EU tiltott támogatásnak ítélhetné, vagy engedélyt adhat a kormány a gáz árának emelésére.

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője viszont azt mondta a lapnak, ha a Főgáz egyedül marad a piacon, áremelés nélkül is nyereségessé válhat. Egyrészt, mert a nemzetközi piacon jóval olcsóbb lett a gáz, másrészt az itthon kitermelt földgáz árát is a kabinet határozza meg.