Egyre több ország erősíti meg határait

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

Megerősítették a határellenőrzést hétfőn Észtországban, Litvániában és Moldovában is a párizsi merényletek miatt - közölték a hatóságok.


Gedrius Misutis, a litván határvédelem szóvivője elmondta, hogy a szokásosnál alaposabban folytatják a határok őrzését mind az Európai Unió belső, mind a külső határain. Hozzátette, hogy pótlólagos erőket vezényeltek ki, még tüzetesebben végzik az okmányok és az útipoggyász ellenőrzését a repülőtereken és a határátkelőhelyeken.


Szólt arról is, hogy az uniós belső határokon nincs állandó ellenőrzés, de a határőrségnek joga van a kockázati tényezők mérlegelését követően, megelőző jelleggel, szúrópróbaszerű ellenőrzést végezni.

A litván–lengyel határon például rendszeresen hajtanak végre ilyen ellenőrzéseket a határátlépők egy százalékánál. Ezentúl több embert ellenőriznek majd. Hatékonyan együttműködnek a lett és lengyel kollégáikkal is - tájékoztatott a szóvivő.

A lengyel-litván határ 103 kilométer, a litván-lett határ pedig 588 kilométer hosszú, és az Európai Unió belső határát képezi. A területen 2007-ben, a schengeni övezet soron következő kibővülésével szűnt meg a schengeni tagországok közötti belső határellenőrzés. Misutis elzárkózott attól, hogy közölje, meddig lesz érvényben a most született határ-ellenőrzési szigorítás.

Hasonló intézkedések léptek érvénybe Észtországban és Moldovában. Ez utóbbi országban a hatóságok megnövelték a határőrök számát a fővárosi, chisinaui nemzetközi repülőtéren, valamint a Romániával és Ukrajnával szomszédos határátkelőhelyeken.