Egyre több menekült érkezik hamis útlevéllel Macedóniába

-

A macedón hatóságok átlagosan napi 150 hamis útlevelet foglalnak le – jelentette a szkopjei Telma televízió.


Szakértők szerint nagyon könnyű hamis szíriai útlevélhez jutni, Törökországban és Görögországban akár már 200-300 euróért is vásárolható ilyen dokumentum. Macedónia novemberben szigorított a határellenőrzésen, és már csak a háborús övezetből, azaz Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezőket engedi be az országba, és a belépést regisztrációhoz köti, ezért nőhetett meg a hamis útlevéllel érkezők száma.


A televíziónak vasárnap este nyilatkozók szerint viszont ennél aggasztóbb, hogy a menekültek száma a tél beálltával sem csökkent, s míg nyáron az érkezők 90 százaléka férfi volt, most azonos számú férfi, nő és gyermek érkezik.

A macedón-görög határőrizet megerősítéséhez Magyarország, Szerbia, Horvátország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia küldött rendőröket. A magyar rendőrök hőkamerákkal és terepjárókkal figyelik a határt, hogy a menekültek csak az arra kijelölt helyeken tudjanak belépni az országba.

Macedónia is kerítést épít a határain, és erre a célra Budapesttől 100 kilométernyi pengésdrótot kapott – emlékeztetett a tévécsatorna.