Egyre több halott az ukrán összecsapásokban

-

Donyeckben a kormányerők visszafoglalták a repteret, az áldozatok számáról ellentmondásos információk érkeznek.


A BBC legutolsó beszámolója szerint a hétfői összecsapásokban legalább 30-an haltak meg, a donyecki polgármester viszont 40 áldozatról beszél. A harcokban állítólag két civil is életét vesztette. Az ukrán belügyminiszter szerint ukrán katona nincs az áldozatok között.

Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a támadókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.

A terrorellenes művelet folytatódik a donyecki régióban. A terrorellenes művelet katonai szóvivője szerint Donyeckben eddig legalább 200 „terroristát” öltek meg az ukrán biztonsági erők.

A donyecki szakadár vezető szerint viszont csak a hétfőn újraindított akcióban 100 ember halt meg, közülük 20-50 civil

Időközben újból elfogtak EBESZ megfigyelőket is. A csoportnak egy ellenőrző pontnál veszett nyoma, egyelőre nem tudni, kik állnak az akció mögött.

A szakadárok az egyik településen nyilvános kivégzést tartottak, Horlivka város egyik rendőrkapitányát és egy osztályvezetőt ítéltek halálra „a donyecki népköztársaságnak tett eskü” megszegése miatt.

Az orosz határnál közben ukrán határőrök rálőttek egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely kedd hajnalban Oroszország felől ment Ukrajnába.


Obama felhívta az új ukrán elnököt

Vlagyimir Putyin orosz államfő az erőszakos cselekmények leállítását követelte mindkét féltől Kelet-Ukrajnában. Szerinte  az ukrán vezetésnek tárgyalnia kellene a szakadárokkal.

Barack Obama amerikai elnök felajánlotta az Egyesült Államok teljes körű támogatását Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök számára azokhoz az erőfeszítéseihez, amelyek „Ukrajna egységének helyreállítására és haladásának előmozdítására irányulnak.”