Egyre több felhasználói adatot kér ki a kormány a Facebooktól

-

A fél évvel korábbihoz képest több mint kétszer annyi felhasználó adatairól, üzeneteiről érdeklődött a Facebooknál valamilyen magyar kormányzati szerv 2014 utolsó hat hónapjában.


A Facebook friss adatokat tartalmazó átláthatósági jelentése szerint míg a magyar állami szervek az első félévben 78 Facebook-felhasználó adataira voltak kíváncsiak, addig 2014 második felében már összesen 167 felhasználó nem publikus adatait kérték ki a Facebooktól. Ehhez képest 2013 első felében az adatkérés még csak 24 felhasználóra vonatkozott.


A Facebook nem köteles eleget tenni a kormányzati adatkéréseknek, csak akkor, ha bűncselekményekről van szó. Ha úgy látják, hogy indokolatlan az adatkérés, akkor megtagadhatják az információ kiszolgáltatását. Igaz, a szabályozás nem teljesen átlátható.

A kormányok IP-címeket és GPS-adatokat, sőt, a fogadott vagy küldött üzeneteket is kikérhetnek a Facebooktól.


Több nyugati országban egyébként csökkent a kormányzati adatkérések száma, az USA és az Egyesült Királyság mellett többek között Franciaország, Németország és Olaszország is kevesebb adatot kért ki az év második felében, mint az azt megelőző időszakban.