Egyre több és egyre durvább gyűlölet-bűncselekményt követnek el romák ellen

Fotó: MTI/Ujvári Sándor / MTI/Ujvári Sándor

1995-höz képest sokat romlott a romák helyzete, és egyre kevésbé hisznek abban, hogy a jogállamban a hatóságok orvoslást találhatnak sérelmeikre - írta Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke a most megjelent Fehér Füzet előszavában. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) legújabb Fehér Füzete olyan válogatott jogesetek gyűjteménye az elmúlt két évből, amelyek a legjobban jelzik, milyen problémákkal szembesülnek idehaza a különböző kisebbségek.


A kötet felidézi a Szebb Jövőért Egyesület feloszlatásának történetét, a roma-, illetve zsidóellenes kirohanásokat az Echo TV-n és a Magyar Szigeten, a meleg büszkeség napján a szervezők záróbulijáról kizárt romák esetét, különböző hivatalok és hatóságok ellentmondásos hozzáállását cigány ügyekhez.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója, Muhi Erika azt mondta, az első Fehér Füzet megjelenése (1994 óta) óta az élet minden területén egyre nyíltabban megjelent a rasszizmus, és beszivárgott a közbeszédbe is a gyűlöletbeszéd. Egyre több és egyre durvább, gyűlöletből fakadó bűncselekményt követnek el romák ellen. Hiába a „megdöglötök” felirat egy romák lakta házon, a nyomozóhatóság sokszor nem ismeri fel az elkövetők motivációját.

Muhi Erika egy konkrét példát is említett: egy elkövető a Facebookon kiírta, hogy „cigány fejét rúgtam a földön”, az ügyészség mégis azt mondta, nem lehet bizonyítani a gyűlölet- bűncselekményt.

A munkahelyi vagy egészségügyi intézményekben tapasztalható diszkrimináció miatt az érintettek sokszor nem mernek hatósághoz fordulni, mert kiszolgáltatottak - mondta Muhi Erika. Hallott olyat is, hogy egy gyárban külön dolgoznak romák és nem romák.

Miután nagyon sok a közmunkás, ezen a területen is vizsgálódtak. Pozitív, mondta az igazgató, hogy közmunkával az emberek több pénzhez jutnak, mint segéllyel, de kiszolgáltatottak a munkáltatóknak - ami legtöbbször az önkormányzat. Extrém jogsértések is előfordulnak (nincs munkaeszköz, bár a munka jellege indokolná, nem kapnak védőoltást, védőfelszerelést): a NEKI hiába szól a kormányhivatalnak, lényegében nem történik semmi. Az igazgató szerint ráadásul a sűrű jogszabálymódosítások miatt a közmunkások egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója a VS-nek azt mondta, bár statisztikájuk nincs, de ügyeik áttekintéséből látszik, hogy a romák helyzete a keleti megyékben a legrosszabb.