Egyre több céget számolnak fel

Fotó: iStockphoto / marcovarro

-

Nőtt a felszámolások száma augusztusban, ha ez folytatódik, az negatív trendváltást is jelenthet.


Nem túl kedvező trendre hívta fel a figyelmet az Opten Kft.: a céginformációs társaság adatai szerint augusztusban emelkedett a felszámolások és a cégmegszűnések száma. Augusztusban 3550 céget töröltek, ami 70 százalékkal magasabb, mint az előző év augusztusi adat. Bár ebből komoly következtetést még nem feltétlenül levonni, hiszen elképzelhető, hogy csak egy kiugrásról van szó, ha szeptemberben is folytatódik a trend, akkor az már komolyabb gondokat mutatnak a rendszerben.


Ez esetben ugyanis nem a tisztulási folyamat hajtja a törléseket. A tisztulás mindenképp hasznára van a magyarországi céges viszonyoknak, hiszen ezrével estek ki a rendszerből a már nem működő cégek. Ez tehát nem baj, ellenben az már nem jó jel, ha aktív cégek is megszűnnek. S erre utal a felszámolási eljárások számának emelkedése: augusztusban 485 eljárás indult.


Az építőipar legendásan fertőzött terület


Ez az Opten szerint arra utal, hogy emelkedett a fizetési kockázat a céges ügyvitelben, ami a legkevésbé sem jó hír. Különösen annak fényében, hogy a követeléskezelő társaságok az utóbbi időben kis mértékű javulásról számoltak be a halasztott fizetések teljesítésében. Vagyis ha a felszámolások száma szeptemberben és az ősz folyamán is emelkedő tendenciát mutat, az rendkívül kellemetlen trendfordulót is jelezhet a cégvilágban.