Egyre több befektető fordul az afrikai startupok felé

Fotó: Marco Casino

-

Több tízezer dolláros alapot hozott létre a Total a fekete kontinens innovatív cégeinek támogatására.


A lehetőség minden olyan cég számára adott, amely nincs még két éves és az alapítója is 35 év alatti. A jelentkezők közül végül országonként 10-et választanak ki, nekik lesz esélyük megnyerni a főnyereményt, 2,5 millió kenyai shillinget, azaz nagyjából hétmillió forintot.

Bár ez magyar szemmel nem tűnik soknak, Afrikában azonban mások a mértékek, ott a helyi vállalkozások számára egy ekkora összeg is jelentheti a különbséget a talpon maradás és a csőd között. Például a piacszerzés nem kerül sokba, ám létfontosságú, hiszen az internetpenetráció hiányában sokakhoz egyszerűen nem jut el az új termékek, szolgáltatások híre, hiába használnák azt. Mivel, akárcsak Magyarországon, ott is sok cégnél jelentenek problémát a kezdeti lépések, ezért a Total a pénzügyi támogatás mellett képzésekkel is segíti a nyerteseket.

A verseny során egyébként az innováció mértékét, az eredetiséget, a fejlődési lehetőségeit is nézik, ahogy azt is, hogy annak milyen hatásai lehetnek a helyi lakosság életkörülményeire.