Egyre több az új lakás – ki fogja megvenni őket?

Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

-

Többfajta lakást lehet már a piacon megszerezni, emiatt pedig megtorpant a drágulás.


Egyre több új építésű lakást lehet már megvásárolni Magyarországon, azonban az újonnan átadottak nagy részére még éveket kell várni – derül ki az ingatlan.com beszámolójából. Az ingatlanokkal foglalkozó oldal a júliusi számokat vetette össze az egy évvel ezelőtti adatokkal több mint 10 ezer hirdetés alapján.

Az új lakások megjelenése részben a kormányzati lakásprogrammal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az új építésű lakások iránt az elmúlt években nem volt nagy kereslet, emiatt lett látványos a lakáspiac bővülése.

Az új építésű lakások országos átlagos négyzetméterára 441 ezer forint volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az átlaghoz képest országon belül továbbra is nagy a szórás.

Budapesten 556 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Balaton-környéki új lakásoknál Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt az átlagos négyzetméterár, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent. Fejér megyében 45 százalékkal, 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal, 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára.

Győr-Moson-Sopron megyében 7 százalékkal, 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, Hajdú-Bihar megyében pedig – ahol a debreceni ingatlanforgalom adja a lakáspiac motorját – 12 százalékkal, 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

A jelenlegi új építésű lakásoknak várhatóan csak a hatodát – 15-16 százalékát – adják át az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható.


Ahogy már az idei adatok is utalnak rá, további komoly, két számjegyű drágulás nem várható az új építésű lakások árában. Bár a kereslet fokozott irántuk, a vásárlók pénzügyi mozgástere az áraknak is korlátot szab

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint rövid távon kevésbé lesz jellemző az árverseny, azaz inkább a műszaki tartalommal – például konyhabútor, kedvezményes vagy ingyenes garázs felajánlásával – fognak a vásárlókért harcolni az árengedmények helyett. A szakértő szerint a következő években az új építésű lakások piaca megkezdheti a felzárkózást a szakma által egészségesnek tartott évi 30-40 ezer új építésű lakást jelentő szinthez, ám 2017-ben és 2018-ban még nem valószínű, hogy eléri azt.