Egyre több albínót támadnak meg Afrikában, mert választások jönnek

-

A jelöltek a tilalom ellenére varázslókkal testrészekből készíttetnek „sikert hozó” főzeteket – figyelmeztet az ENSZ emberi jogi szakértője.


Augusztus óta a dél- és kelet-afrikai területek hat országából jelentettek albínók elleni támadásokat. A fekete mágia hívei a pigmenthiányos afrikaiak különböző testrészeinek és szerveinek varázserőt tulajdonítanak, és a kormány tiltása ellenére felhasználják azokat szertartásaikhoz.

Dél-Afrikában egy fiatal albínó nő megcsonkított holttestét találták meg egy árokban. Egy pigmenthiánnyal élő 56 éves kenyai férfi pedig belehalt sérüléseibe, miután egy támadás során számos testrészét levágták.

„Az albínók a régió legsebezhetőbb emberei közé tartoznak” – húzta alá közleményében Ikponwosa Ero, az ENSZ emberi jogi szakértője, hozzátéve, hogy a pigmenthiányos afrikaiak életét ma már állandó rettegés hatja át az olyan emberek – köztük néha saját családtagjaik – miatt, akik az életüknél is többre tartják az albínó testrészeket.

A vöröskereszt jelentése szerint a boszorkánydoktorok akár 75 ezer dollárt (20,4 millió forint) is fizetnek egy egész albínó holttestért, amelyet aztán – állításuk szerint – szerencsét, szerelmet és gazdaságot hozó varázslatok készítésére használnak.

Az ENSZ már idén márciusban figyelmeztetett, hogy 2015 veszélyes év lehet a tanzániai albínók számára: az októberi választások közeledtével ugyanis megszaporodhatnak az albínók elleni támadások, mivel a jelöltek szokása, hogy a győzelem érdekében varázslóhoz fordulnak.

Tanzánián kívül, ahol gyakoriak az albínók elleni, sokszor halálos kimenetelű támadások, Mozambikban, a Közép-afrikai Köztársaságban és más afrikai országokban is tartanak választásokat a következő hónapokban.

Az elmúlt 15 évben legkevesebb 75 albínót, köztük gyerekeket öltek meg Tanzániában. Egy 2013-as ENSZ jelentés szerint sokan úgy tartják, hogy a végtagok sokkal nagyobb erővel bírnak, ha az áldozat sikít az amputáció során. Tanzániában minden 1400 emberre jut egy albínó, míg globálisan ez az arány nagyjából egy a húszezerhez.