Egyre több a parlagi sas és a kerecsensólyom Magyarországon

Fotó: MTI / Lehoczky Péter

-

Tizenhatszor annyi a parlagi sas, és több mint hússzor annyi a kerecsensólyom Magyarországon, mint harminc éve. Az Országos Sasszinkron nevű program célja, hogy komolyan vegyük a ragadozómadarak védelmének jelentőségét.


Parlagi sasból az 1980-as években nagyjából tíz pár, kerecsensólyomból körülbelül 10-20 pár élt Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően azonban ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom él nálunk.


A parlagi sas


Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa ezeket az adatokat a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását célzó, Országos Sasszinkron nevű programmal kapcsolatban említette. Ennek a hétvégén tartott programnak a keretében három nap alatt az ország 18 százalékát lefedve bejárják a sastelelő helyeket és megszámolják a nagyjából 15 ragadozó madárfaj egyedeit. Tavaly nagyjából 1000 sast és 8000-nél több egyéb ragadozó madarat számoltak.


A kerecsensólyom


Magyarországról sok madár elvonul, ugyanakkor sok érkezik is a tél közeledtével, hiszen a ragadozó madarak esetében vannak olyan fajok, amelyek Közép-Ázsia vagy Ázsia északi térségéből az ottani hat hónapig tartó, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.