Egyre több a fegyveres rendőr Londonban

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A fegyveres rendőrök hadrendbe állítása a közvélemény megnyugtatását és az elrettentést szolgálja.


Londonban nem számítanak terrorista támadásra, de a közvélemény megnyugtatása és elrettentés céljából növelik a fegyveres rendőrök számát a főbb nevezetességeknél. Az intézkedést a közelmúltban Európában elkövetett támadások, többek közt a 84 halálos áldozattal járó nizzai merénylet miatt rendelték el – nyilatkozta a Scotland Yard főparancsnoka, Bernard Hogan-Howe és Sadiq Khan, a brit főváros polgármestere.

Nincsenek titkosszolgálati értesüléseik küszöbönálló terrortámadásról, de „látták”, mi történt Nyugat-Európában – mondta Hogan-Howe. Példaként Németországot, Belgiumot és Franciaországot említette, hozzátéve, hogy „bolondok lennének”, ha figyelmen kívül hagynák az ott történteket. Mint mondta, fontos, hogy veszély esetére a rendőröknél legyen fegyver – a brit rendőrök nagy része ugyanis fegyvertelenül teljesít szolgálatot. A főparancsnok szerint olyan erőkről van szó, amelyeket úgy képeztek ki, hogy szembe tudjanak szállni terroristákkal.

A londoni rendőrség már januárban bejelentette, hogy hatszáz fővel, 2800-ra növeli fegyveres erőinek számát. Sadiq Khan hangsúlyozta: „Fontos biztosítani a londoniakat arról, hogy a rendőrség, a biztonsági szolgálatok megteszik, amit kell, hogy a város lakói biztonságban legyenek.” Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben 2014 augusztusa óta, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnének el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kapna konkrét értesüléseket.