Egyre több a besurranó tolvaj, és gyengén védekezünk ellenük

Fotó: Image Source / Richard Lewisohn

-

Emelkedik a besurranásos lopások száma, ennek ellenére kevesen biztosítják lakásukat. Az elkövetők 70 százaléka megússza a büntetést.


A besurranás más, mint a betörés, itt nincs felfeszített zár, betört ablak. A tolvaj fizikai erőszak nélkül jut be a figyelmetlenségből nyitva hagyott ajtón, ablakon, és összegyűjti az értékeket, miközben a tulajdonos otthon tartózkodik. Leggyakrabban táskát, készpénzt, ékszert visz el.

A lakosság tart a besurranóktól, mégis összesen csak pár száz kárigény érkezik évente a nagy lakásbiztosítókhoz.


Idén többen surrantak be

Érkezésükre ugyan nem lehet számítani, de az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája azt mutatja, hogy 2014-ben és 2015-ben is júniustól emelkedett meg a besurranásos lopások száma, szeptembertől átlépte a havi ötszázat. A csúcs 2015 decemberében volt, amikor 710 esetet rögzítettek.Az elkövetők száma emelkedett 2014-ről 2015-re, viszont százzal kevesebb tolvajt kaptak el tavaly a rendőrök. Állandósulni látszik, hogy a besurranók mintegy 70 százaléka megússza büntetés nélkül.


2016 első félévi adatai alapján arra lehet következtetni, hogy a besurranásos lopások száma meghaladja majd az előző évi mértéket is 

– derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság lapunknak küldött statisztikájából.Besurranáskor nem fizet

Sokan azt hiszik, hogy lakásbiztosításuk besurranásra is fizet, pedig nem. Csak akkor téríti meg a kárt a biztosító, ha a besurranásos lopás időpontjában a tulajdonos igazolható módon a kockázatviselés helyén tartózkodik.


A lakásbiztosításoknál a besurranásos lopás jellemzően a kiegészítő csomag része, vagyis akinek alapbiztosítása van, nem kap kártérítést.

Az átlag magyar tulajdonost hidegen hagyja a saját lakásbiztosítása, ezért kevés az új szerződés és szerződésmódosítás. A lakásbiztosítási szerződések alig 20 százalékát ellenőrizték az elmúlt egy évben, több mint 60 százalékukat 1-3 éve vagy annál régebben kötötték és azóta nem vizsgálták felül. Vagyis a biztosítások nagy része nem nyújt mindenre fedezetet – derült ki a Genertel Biztosító 2015-re vonatkozó felméréséből.


A négy legnagyobb lakásbiztosítónál alacsony vagy egyáltalán nincs „besurranásos” ügyfélforgalom.

Az Aegonhoz és a Groupamához egyenként száz-száz bejelentés érkezett 2015-ben. Mindkét biztosítónál 3-4 millió forintot fizettek ki az összes károsultnak, biztosításonként átlagosan 25-35 ezer forintot. A Generali szintén száz körüli bejelentést kapott (a kifizetés összegéről nem nyilatkoztak), míg az Allianznál nem lehet biztosítást kötni besurranásra.

Az alacsony biztosítási szám másik oka, hogy alig van ilyen biztosítási termék a piacon, vagyis kevéssé lehet besurranás esetére felkészülni.

Az Aegonnál választani lehet, hogy 50, 100 vagy 150 ezer forint legyen a térítés maximuma. A Groupama és a Generali lakásbiztosítási csomagja 100 ezer, a Genertelé 40 ezer forintos térítési maximumot tartalmaz.Nem lehet tudni, hányan surrantak be

Több megyei rendőrkapitányság bűnmegelőzési szórólapja kitér arra, hogy nem szabad beengedni házalókat, táskából áruló embereket. A bejárati ajtón legyen kémlelőnyílás, nyitásérzékelő, biztonságos kerítés az utcafronton, és a kerti növények ne akadályozzák a szabad kilátást.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szórólapja a besurranó tolvaj viselkedését mutatja be munka közben. A bűnözők utálják a kíváncsiskodó szomszédot és a hangosan ugató kutyát. Este, mielőtt a lakók leengednék a redőnyöket, átvezetnek vagy végigsétálnak a kiszemelt környéken, és kiválasztják célpontjaikat.


Egy hangos tévé vagy rádió jobban elriasztja őket, mint a legjobb riasztórendszerek.

A tolvajok szinte sosem néznek be a gyerekszobába, viszont átvizsgálják a zoknis és gyógyszeres fiókokat, éjjeliszekrényeket. Tipikus eset, hogy amikor esik az eső, elmenőben a tulajdonos az esernyőjével szenved, majd elfelejti bezárni a bejárati ajtót – írták a Tolna megyei rendőrök.

Nem csak éjszakai műszakban dolgoznak a besurranók, ezért napközben is zárni kell a kertkaput, a bejárati ajtót. Az ólakra, istállókra szerelt zárakkal védjék a jószágállományt – figyelmeztették a lakosságot a Békés megyei rendőrök.

A földszintre, alsóbb szintekre az erkélyen keresztül is be tudnak menni a tolvajok, ezért akkor biztonságos nyitva hagyni az erkélyajtót, ablakot, ha abban a szobában tartózkodik is valaki. Táska, kulcs, mobiltelefon, pénztárca ne maradjon a bejárati ajtó vagy az ablakok közelében. A készpénz és az ékszer zárt helyen nagyobb biztonságban van.

Az ORFK ajánlása szerint, ha a lakó szembetalálkozik az elkövetővel:


Ne próbálja elfogni, visszatartani, mert nem tudhatja, hányan vannak,
mekkora az erőfölényük, és milyen agresszívan fognak viselkedni vele szemben.

Érdemesebb mielőbb értesíteni a rendőrséget, és minél pontosabb személyleírást adni.

A „besurranás” kriminalisztikai megnevezés, ilyen esetben lopás miatt indul eljárás. Lopásért tíz évig tartó szabadságvesztés szabható ki a Büntető törvénykönyv szerint.