Egyre távolabb halásznak az észak-koreaiak

Fotó: MTI/MTVA / Wong Maye-E

-

Még soha nem volt ennyi hajótörés és halálos áldozat.


Súlyos élelmiszerhiány lehet Észak-Koreában – Japánban erre következtetnek abból, hogy partjaiknál sorozatosan jelennek meg az elsodródott vagy hajótörést szenvedő hajók. Az észak-koreai halászoknak ugyanis a hazai partoktól egyre távolabb kell dolgozniuk. A súlyos ENSZ-szankciók miatt az ország devizahiányban szenved, ezért tavaly eladta Kínának sárga-tengeri halászati jogainak egy részét.

Viszont Kim Dzsong Un állami vezető utasítására 2013 óta minden évben növelni kell a zsákmányt – mondta Sigemura Tosimicu, a tokiói Vaszeda Egyetem Észak-Koreával foglalkozó professzora.

Pion Csinil koreai származású japán író és újságíró szerint az élelemhiány miatt az észak-koreaiak fejenként csak 300 gramm élelmiszert kapnak naponta az államtól. Phenjan importálna alapvető élelmiszert Kínából, de nincs elegendő devizája. Idén harmadával csökkent az észak-koreai devizatartalék a nukleáris és rakétaprogram miatt bevezetett szankciók miatt – mondta Pion.

Minden évben több tucatnyi rossz állapotban lévő és rosszul felszerelt halászhajó sodródik el a japán szigetekig vagy rosszabb esetben a tengerbe vész. Idén novemberben 28 ilyen eset történt a parti őrség szerint. Ennyi balesetre nem volt még példa. A parti őrség az idén 42 észak-koreai hajótöröttet mentett meg, ami szintén rekord. Sokszor csak a halászok holttestét vagy maradványait találják meg a fantomcsónakoknak nevezett lélekvesztőkben. Idén eddig 18 holttestet találtak.