Egyre súlyosabb a helyzet a terjedő zikavírus miatt

-

A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel, Honduras egész területére pedig szükségállapotot rendeltek el.


A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután egy héttel ezelőtt egy venezuelai fiatalember szervezetében azonosítottak zikavírust, ez volt az első regisztrált megbetegedés Peruban. A tizenhét éves fiatalember külföldről hozta be a vírust. Aníbal Velásquez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országhatár térségeiben és a repülőtereken fokozzák az ellenőrzést, csökkentve ezzel a vírus behurcolásának kockázatát.

Kolumbiában eddig 20 297 zikavírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él. A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zikafertőzést, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények. A kórokozót azonosították tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést.

Közben Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a zikavírus terjedése miatt, mivel már több mint 3700 fertőzött esetet regisztráltak.

A fertőzés terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.
Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.