Egyre népszerűbb Prága a magyarok között

Fotó: Robert Harding Premium / Gavin Hellier

-

Fél év alatt 3,2 millió turista utazott Prágába, közülük majdnem 9 ezer volt magyar.


Megugrott az idei első fél évben a Prágába látogató magyar állampolgárok száma a Prague City Tourism ügynökség statisztikája szerint. A PCT szerint az első félévben 8883 magyar töltött el legalább egy vendégéjszakát fizetős prágai szálláshelyen, 23,8 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ennél nagyobb mértékben – 28,1 százalékkal – csak az izraeli turisták száma növekedett Prágában.

Az első fél évben 3,2 millió külföldi turista utazott Prágába, a szám új rekordot jelent az egy évvel korábbi 2,94 millió után. Tavaly egész évben a külföldi turisták száma 7,05 millióra rúgott. Szakértők szerint várható, hogy az idei második fél év is erős lesz.

Létszámukat tekintve német (396 ezer), amerikai (187 ezer), a brit (184 ezer), olasz (144 ezer) és szlovák (125 ezer) turistából volt a legtöbb Prágában. Ebben a csoportban a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal, a szlovák turisták száma emelkedett, míg az olaszoké 6,5 százalékkal visszaesett. Tekintettel a közös csehszlovák állam idejéből származó nagyszámú rokoni-baráti kapcsolatra, biztosra vehető, hogy a szlovákiai turisták száma Prágában ennél jóval magasabb.

A cseh főváros külföldi látogatóinak mintegy kétharmadát az európai turisták jelentik. Az európaiakon kívül elsősorban az amerikaiak, a dél-koreaiak, a kínaiak és az izraeliek kedvelik Prágát. Az idei első fél évben 17,2 százalékkal, 123 ezerre tovább csökkent az orosz turisták száma, ám Oroszország így is a hatodik legnagyobb küldő országnak számít. Gyorsan növekszik viszont a lengyel turisták száma.

A Prágában fizetős vendégéjszakát eltöltő hazai, tehát cseh turisták száma az első hat hónapban 475 480 volt, ami 14,2 százalékos növekedés.