Egyre népszerűbb a legális pénzmosás

Fotó: Getty Images/Creatas RF / Creatas

-

HÁTTÉR

Alig kell ugyanis adózni utána, és olyanokat is eltántoríthat a közteherfizetéstől, akik egyébként becsületesen fizetik.


A szokásosnál többen kezdték el a harmadik negyedévben tisztára mosni a pénzüket, mivel lazultak a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ) vonatkozó adószabályok – írta a Világgazdaság. Az eredetileg a külföldön tartott magyar likvid vagyonok hazacsábítására létrehozott konstrukciót július és október között 169-en választották, és összesen 11,2 milliárd forintnyi pénzt helyeztek el a számlákon.


Ez volt eddig a második legerősebb negyedév, csak 2014 negyedévében volt ennél több számlanyitás és befizetett összeg.


Egészen biztosan az adókedvezmény nyár eleji sebtében történt megváltoztatása volt az oka a fellendülésnek

– mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. Július óta ugyanis az SMSZ-ekre befizetett pénzt egy éven belül 20, egy éven túl pedig 10 százalékos adóteher mellett lehet kivenni, és ez a lehetőség csak 2016 közepéig áll fenn, utána a személyi jövedelemadó dupláját (32 százalékot) vonnak le az első három évben.


Így azok, akik most a kedvezményes időszakban rakják be a pénzüket, valószínűleg az egy év, és 10 százalékos fizetés után jó eséllyel kiveszik a már tiszta eredetűnek számító megtakarításukat.


SMSZ-t 5 millió forint felett lehet nyitni, és állampapírt lehet csak a számlán tartani. 2014 eleje óta, amióta a program elindult 984 számlát nyitottak, a befizetések pedig 62 milliárd forintnál járnak.

Az adóteher lényegesen alacsonyabb a 27 százalékos áfánál, a munkát terhelő közterhekhez képest még nagyobb az előnye. Olyan nagy, hogy akár a jelenleg még becsületesen adózókat is arra késztetheti, hogy kerüljék el a közteherfizetést, hiszen egy év után minimális adózással is adóamnesztiát kaphatnak.