Egyre nehezebb hirtelen felindulásból nyaralót venni a Balatonnál

-

Az árak egy év alatt 20 százalékot emelkedtek.


A Balaton mellett a használt üdülők ára az elmúlt egy évben 20 százalékkal emelkedett, de az átlagos négyzetméterár még mindig csak 150 ezer forint körüli – közölte az Otthon Centrum.

Az elmúlt egy évben 40 százalékkal több ingatlant adtak/vettek, mint korábban. Ez a nyaralókra és a lakásokra is igaz. A használt nyaralók és családi házak a legolcsóbbak, a használt lakások kicsivel drágábbak, az új lakásokért kell ott is a legtöbbet fizetni. Az északi parton kerül a legtöbbe egy nyaraló: Balatonfüreden, Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen az átlagos négyzetméterár közelít a 200 ezer forinthoz. Ezzel szemben a déli parton, Siófokon 120 ezer, Fonyódon 149 ezer, Hévízen 110 ezer, Balatonmáriafürdőn 131 ezer forint az átlagár.

A használt lakásoknál viszont Siófok és Hévíz a legdrágább, 360 ezer, illetve 310 ezer forintos négyzetméterárral. Balatonfüreden 220 ezer forint/négyzetméter átlagáron lehet venni használt lakást.

Az új lakásokból korlátozott a kínálat, Siófokon 550 ezer, Balatonfüreden 400 ezer, Balatonlellén 375 ezer forintot kell fizetni átlagosan négyzetméterenként.