Egyre nagyobb területet szerez az Iszlám Állam Líbiában

-

Az Iszlám Állam a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban.


Mintegy 200 kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet fegyveresei a líbiai Szirt város térségében – mondta Bernardino León, a világszervezet líbiai különmegbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett jelentésében.

A líbiai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az IÁ komoly és valós veszélyt jelent Líbiára. A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy az IÁ megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak az összefogásuk nélkül – mondta León.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

Az IÁ a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el.