Egyre nagyobb bajban Fillion

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Újabb korrupciógyanús ajándékozási ügyet szellőztetett meg a francia sajtó az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, François Fillont illetően. A konzervatív politikus 2009-ben francia miniszterelnökként egy több mint 10 ezer eurót érő luxusórát kapott ajándékba egy olasz–svájci üzletembertől.


Pablo Victor Dana a France Info hírrádiónak péntek este megerősítette az értesülést, s azt mondta, „teljesen érdekmentesen” ajándékozta meg az akkori kormányfőt.

„Tényleg megajándékoztam az egyik órámmal François Fillont. Személyesen adtam oda neki a Matignon-palotában (a miniszterelnöki hivatalban) egy utam során, amelyre elkísért a feleségem és a gyerekeim is Párizsba” – mondta a külföldi üzletember, hozzátéve, hogy „soha nem érdekelte a francia politika”.

„Mindketten szenvedélyes autóversenyzők vagyunk, osztjuk ugyanazokat a családi értékeket, és csodálom politikusként és családapaként. François Fillon mindig annak a jelképe volt számomra, amilyennek egy politikusnak lennie kell” – mondta Pablo Victor Dana. Az üzletember alapította meg az utóbb, 2014-ben tönkrement Instruments et Mesures du Temps nevű óramárkát; jelenleg egy pénzügyi alap vezetője Dubajban.

A jobboldali elnökjelölt megerősítette az AFP francia hírügynökségnek az ajándékozás tényét.

„Dana úr órákat ajándékozott sok más embernek is rajtam kívül” – fogalmazott François Fillon, aki elárulta, hogy egy másik luxusórát is kapott a közelmúltban ajándékba.

A közélet átláthatóságáért felelős hatóság szerdán hozta nyilvánosságra a 11 francia elnökjelölt vagyonbevallását. A konzervatív jelölt ebben jelezte, hogy 2017. január 1-jén egyéb értéktárgyak mellett egy 15 ezer és egy 12 ezer eurót érő luxusórája is van. Fillon ezeket személyes vagyontárgyként jelölte meg.

A másik órát 2013-ban a svájci Rebeillon óragyártó ajándékozta Fillonnak a France Info szerint „baráti gesztusként”.

„Nem volt semmi hátsó szándék ebben az ajándékban, amelyet a Le Mans-i 24 órás autóversenyen kaptam, ahova az óragyártó tulajdonosa az egyik versenyistálló igazgatójaként eljött” – mondta Fillon.

A családtagjai feltétezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt sikkasztással megvádolt elnökjelölt ügyében befolyással való üzérkedésre is kiterjesztette az ügyészség a vizsgálatot, miután március elején kiderült, hogy Robert Bourgi, a francia jobboldalt afrikai ügyekben tanácsadással segítő ügyvéd februárban két, egyenként 13 ezer euró értékű luxusöltönnyel ajándékozta meg őt.

Egy csütörtök esti élő tévéműsorban a politikus elnézést kért azért, hogy elfogadta a luxusöltönyöket.

„Hiba volt elfogadni, rosszul ítéltem meg, és visszaadtam őket a régi barátomnak, akit több mint húsz éve ismerek” – mondta Fillon. A Le Canard Enchainé című lapnak azt az értesülését viszont tagadta, hogy fizetségért találkozót szervezett meg Fúád Mahzúmi libanoni milliárdosnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben. Az április-májusi francia elnökválasztáson a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik meg egymással. Kettejük megmérettetésből az előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesen.