Egyre nagyobb a zavar Vida lemondása körül

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A miniszterelnök májusban nem fogadta el a NAV elnökének lemondását. Vida viszont már „le van mondva”, hétfőn volt az utolsó munkanapja.


A miniszterelnök májusban nem fogadta el Vida Ildikó lemondását - közölte egy kérdésre válaszolva a szokásos heti kormányzati sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Tavaly ősz óta többször felajánlotta lemondását, a szakmai okokat a miniszterelnök nem fogadta el. Orbán Viktor arra kérte Vida lldikót, hogy amíg nem alakítják át a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, ne hagyja el állomáshelyét” - mondta Lázár.

Orbán a miniszter elmondása szerint azzal érvelt, hogy a NAV által beszedett adóbevétel és az adószabályok döntő jelentőségűek, azért próbálta marasztalni. Ám Lázár szerint „a kormány elfogadta Vida álláspontját, hogy az átalakításban nem akar részt venni.”

Lázár János bejelentése azért meglepő, mert a hétfői nemzetgazdasági minisztériumi közlemény szerint „Dr. Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát a mai nappal Vida Ildikó elnöki jogviszonya megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Dr. Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.”

Egy másik különös körülmény, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sem tudta pontosan, mikor távozik Vida Ildikó, ezt ugyanis sem a NAV akkor még elnöke, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem mondta meg neki, holott mindkettővel többször tárgyalt.

Lázár János azt mondta, nem tudja, hogy rajta kívül hányan tudták, hogy Vida beadta lemondását.

Az új elnököt nem kell hamar megtalálni, „kapkodásra semmi ok” - közölte a miniszter. Lázár János szerint először végig kell gondolni az eljárási reformot majd az adóreformot, a tartalomhoz keresnek szereplőt. „Először látni kell, milyen változások lesznek.”