Egyre nagyobb a harc az új szuperkórházért

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Máthé Zoltán

-

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Azt egy lokálpatrióta indította el, de két budai polgármester elsőként írta alá. Újpest polgármestere sem hagyja magát. Akkora a harc a kerületi polgármesterek között, hogy korábban a fővárosi elnökségi ülésről még hivatalos közleményt is kiadtak.


A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ívet a kezdeményező Szilágyi Zsolt lokálpatrióta után Láng Zsolt II. és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester írta alá elsők között. Az aláírásokat augusztus végéig gyűjtik.


A polgármesterek indoklása szerint a János-kórházat tömegközlekedéssel és autóval is jól meg lehet közelíteni Budáról és a 120 – a kórházhoz tartozó – agglomerációs településről is. Pokorni Zoltán azzal érvelt, hogy a legtöbb nagy kórház a főváros pesti oldalán van, és az elmúlt évtizedeken is inkább azokat újították fel, ezért most egy budai intézmény fejlesztésére volna szükség.

Bár a II. kerületben volt több száz milliós egészségügyi fejlesztés, a közép-budai sürgősségi és kórházi ellátást Láng Zsolt már nem tartja megfelelőnek. „A Szent János Kórház épülete, infrastruktúrája nem teszi lehetővé a 21. századi gyógyítást akkor sem, ha az intézményben egyébként kiváló orvosok dolgoznak.” A kórház eközben 600 ezer - 1,2 millió ember ellátásáért felel.Újpest is kórházat akar

Wintermantel Zsolt szerint inkább egy új kórház felépítésére volna szükség, méghozzá egy „kitűnő közlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyszínen”. Szerinte Újpest ilyen, ráadásul „az újpestieknek egész egyszerűen jár egy kórház, és jár a tisztességes egészségügyi ellátás.”

Wintermantel like-okkal veszi fel a kesztyűt az aláírásgyűjtés ellen. (A kórházért lobbizós bejegyzését kell kedvelni. Két órával a publikálás után 209 like-nál és 191 megosztásnál jár.)

Az új budapesti „szuperkórház” építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én. Azóta lobbiznak a fideszes polgármesterek: Wintermantel mellett Bús Balázs, Óbuda polgármestere is saját kerületében szeretné az új kórházat.

Tarlós István főpolgármester is beszállt: ő az OPNI helyén építené meg az új kórházat. (Korábban még Láng is inkább emellett érvelt.)

Május közepén a Napi Gazdaság azt írta, esélytelen, hogy a Fidesz fővárosi politikusai meg tudjanak egyezni a kérdésről. Az utóbbi időszak legélesebb vitája alakult ki a Fidesz budapesti vezetői, polgármesterei között a több 10 milliárdos beruházás miatt.

Zombor Gábor államtitkár is az OPNI mellett foglalt állást egy rendezvényen, de döntés még nincs: 13 helyszínt vizsgálnak, egyelőre annyi biztos, hogy Budán épül fel az új kórház. A lap számba vette: helyszínként felmerült már a Déli pályaudvar, a Nagyvárad tér, a Megyeri híd környéke, a Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, konzultációt kell indítani arról, hol épüljön meg az új kórház.