Egyre nagyobb a baj Kaliforniában

-

A kaliforniai vízgazdálkodási hatóságok jóváhagyták kedden – az állam történelmében első ízben – a lakott területekre vonatkozó kötelező vízkorlátozási szabályokat, amelyek bevezetésére az immár negyedik éve tartó aszály miatt van szükség.


A rendkívüli intézkedéseket egyhangúlag hagyta jóvá a hatóság egy hónappal az után, hogy Jerry Brown, a szövetségi állam demokrata párti kormányzója elrendelte a megszorításokat. Az intézkedéseket hatályba lépésük előtt jogi szakértőknek is meg kell vizsgálniuk.


A vízhasználati szabályok szerint 8-tól 36 százalékig csökkentik a települések vízhasználatát. A cél az, hogy jövő év februárjáig átlagosan negyedével csökkenjen a vízfogyasztásuk, holott ők csupán a víztartalékok húsz százalékát használják. Nem vonatkozik a korlátozás az emberi felhasználásra termelt árukat előállító mezőgazdasági szektorra, amely egy felmérés szerint a víz nyolcvan százalékát emészti fel.

Az intézkedés jóváhagyása előtti, maratoni hosszúságú sacramentói meghallgatáson több kaliforniai körzet és város képviselői más mellett ezt is kifogásolták, de Brown azzal vette védelmébe a farmergazdaságok kivételezését, hogy a hatóságok már korlátozták vízfogyasztásukat: az aszály miatti környezetvédelmi aggodalmak okán eleve kevesebbet öntözhetnek.

A nagyvárosokra differenciáltan vonatkozik az intézkedés, és leginkább azokat sújtja, ahol az egy főre jutó vízfogyasztás a legnagyobb: San Franciscónak 8, Los Angelesnek 16, San Josénak 20, Sacramentónak 28 százalékkal kell csökkentenie a vízfogyasztást. Mintegy négyszáz kaliforniai város közül 85-re a legnagyobb mértékű, 36 százalékos vízkorlátozás vonatkozik, így az állam éléskamrájának tartott San Joaquin-völgyben lévő Bakersfieldre és Modestóra, illetve a fényűző luxusukról ismert Beverly Hillsre, Palm Springsre és Hillsborough-ra is.

Brown a korlátozások elrendelésekor azt hangoztatta, hogy a történelmi visszatekintésben is rendkívüli szárazság példátlan lépéseket követel meg. A kormányzó azt követően döntött így, hogy a márciusi mérésekből kiderült: a Sierra Nevada hegység egyre fogyatkozó hótakarója mindössze 19 százaléka az évszak történelmi átlagának, miközben innen származik Kalifornia vízellátásának közel harmada. A hegyekben lévő hó mennyisége jelentősen alatta marad az 1977-ben és 2014-ben mért 25 százalékos negatív rekordnak.