Egyre kevesebb olcsó import bor fogy

Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

-

Beváltak az utóbbi években hozott intézkedések a borpiacon: az adminisztratív akadályoknak és a földrajzi jelzés nélküli borokra kivetett ellenőrzési jegynek köszönhetően a felére csökkent a hazánkba érkező, sokszor silány minőségű külföldi borok mennyisége – írja hétfői számában a Magyar Idők.


Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke szerint az egyik nagy olasz bortermelő cégnél kirobbant botrány és a korábbihoz képest magasabb literenkénti árak is hozzájárultak ahhoz, hogy kevesebb külföldi bor érkezett az országba.


Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint, bár még mindig a folyó borok tették ki az import nyolcvan százalékát, a legnagyobb visszaesés is épp ezt a kategóriát érintette. Az egy évvel korábbi szinthez képest 64 százalékkal kevesebb lédig bor került az országba – írja a lap.

A Magyar Idők írása megemlíti: januártól augusztus végéig mennyiségben egy, értékben öt százalékkal emelkedett a magyar borexport, és további bővülés várható; legfontosabb partnereink közt volt Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság. Kiss István szerint a következő hónapokban vélhetően tovább nő majd a kivitel, a bővülés mértéke pedig várhatóan néhány százalék körül lesz.