Egyre kevesebb a menedékkérő Magyarországon

Fotó: MTI / Varga György

-

A körmendi sátortábor csaknem kiürült.


Alig 600 migráns van nyitott táborokban, 700 pedig őrzött befogadóállomásokon jelenleg Magyarországon. A déli határon bevezetett szigorítás és a nyugati határon folytatódó, kifelé tartó szivárgás miatt egyre kevesebb menedékkérő tartózkodik az országban, és ez a folyamat vélhetően a következő hónapokban sem áll meg - írja a Magyar Nemzet.

A legnagyobb nyitott befogadóállomáson, Bicskén 362-en vannak, míg Vámosszabadiban 160-an, Kiskunhalason pedig 52-en – közölte érdeklődésünkre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A tavasz elején megnyitott körmendi sátortáborban, ahol akár 300 embert is elhelyezhetnének, mindössze 25 migráns tartózkodik, pedig áprilisban és májusban hosszú időn keresztül 200 felett volt az oda szállított menedékkérők száma. A határtól alig néhány száz méterre lévő nyitott állomásról akár gyalog is Ausztriába távozhattak. A kiáramlás már a tábor megnyitása után elkezdődött, de igazán májusban indult be.

Az őrzött befogadóközpontokban majdnem telt ház van. Kiskunhalason nyitott és zárt tábor is működik, utóbbiban a lehetséges 500 helyett 427-en vannak, Békéscsabán a 185 helyből 165 megtelt, Nyírbátorban pedig 105 helyre 102 menedékkérő jutott.