Egyre kevésbé szeretjük a hamisított termékeket

Fotó: Getty Images / Spencer Platt

-

De azért vannak kedvenceink. Meglepő módon leginkább a fővárosi fiatalok fordulnak a gagyi felé. De szégyelljük bevallani, ha így teszünk.


A teljes magyar lakosságnak csak egy szűk rétege (13-18 százalékuk) az, akik a vizsgált időszakban legalább egyszer hamis terméket vásároltak.Ez az arány az eddigi legalacsonyabb értéket mutatja 13 százalékkal, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából – írja a Privátbankár.

Ám nem minden kategóriát szeretünk: idén is a hamis ruha volt a legkelendőbb, az emberek 16 százaléka vesz „eredetit”. Majd a parfümök következnek 10 százalékkal, jogsértő CD-t vagy DVD-t pedig összesen 4 százalékuk vesz.

A kutatás külön kitért az illegális letöltésekre, idén a válaszadók 80 százaléka cáfolta, hogy valaha nézett, illetve hallgatott illegális tartalmakat. Az adatokból látható, hogy a magyar lakosság többsége nem vallja be a filmek és zenék jogsértő fogyasztását, azonban 1-2 százalékponttal évről-évre nő azoknak az aránya, akik elismerik, hogy fogyasztottak ilyen tartalmakat.2015-höz képest ismét növekedett a legális letöltési lehetőségek ismertsége az internethasználók körében. 2016-ban már 77 százalék volt tisztában olyan legális források létével, ahonnan letöltheti a kívánt tartalmat.

Természetesen azért vásároljuk inkább a hamis árut, mert olcsó – és az emberek kicsit több mint felének a minőségével sincs gondja, majdnem felük pedig nem törődik a termék származásával, szüksége van rá.