Egyre jobb a gazdasági helyzet a FED szerint

Fotó: Europress/Getty Images/Mark Wilson / Europress/Getty Images/Mark Wilson

-

Az Egyesült Államok tartalékbank rendszerének mind a 12 körzete a gazdasági aktivitás növekedéséről számolt be az amerikai jegybank.


Egyre többet fogyasztanak az amerikaiak, és ez jó a gazdaságnak. Legalábbis ez az általános tanulsága a FED által készített jelentésnek, az ún. Bézs könyvnek, amely a piaci szegmensek általános értékelését tartalmazza.  Ezek, a gazdasági fellendülés egyik motorjaként szolgáló kiadások szinte mindegyik körzetben növekedtek, bár az autóértékesítések nélküli kiskereskedelmi forgalom a területek többségében csak mérsékelten bővült. Egyes térségekben még érezhető volt a téli időjárás - az Egyesült Államokban volt egy elnyúlt tél - kiskereskedelmi forgalmat lassító hatása is. Az autóeladások a körzetek több mint a felében nőttek, a többi régióban stabilan alakultak. A szolgáltatóipari aktivitás - pénzügyi szolgáltatások nélkül - a térségek többségében emelkedett. Szintén javult a közlekedési és a feldolgozóipar aktivitása a körzetet túlnyomó többségében. A feldolgozóipar a legnagyobb mértékben a keleti-parti körzetekben lendült fel. Az ingatlanpiaci forgalom vegyes képet mutatott, de a lakáspiaci árak már emelkedésnek indultak, ami a válság óta nagy szónak számít. A Fed-körzetek a foglalkoztatás javulásáról, több esetben szakmunkáshiányról számoltak be a legutóbbi gazdasági állapotfelmérésében. A keresetek többségében alig növekedtek, a munkaerő költségek stabilak maradtak, esetleg kissé emelkedtek. Mivel az amerikai gazdaság a világon a legnagyobb, és sok kisebb piac függ tőle, hosszú távon ez más országokban is gazdasági stabilitást vagy akár fellendülést hozhat. A Fed júniusi Bézs könyvét a New York Federal Reserve Bank állította össze a tartalékbank rendszer körzeteinek szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján.


Mi az a Fed?

A Fed a Federal Reserve System (Szövetségi Tartalékrendszer) rövidítése. A Fedet az Egyesült Államok jegybankjaként szokás emlegetni, mivel ugyanazokat a feladatokat látja el, mint a központi bankok általában, így pénzt nyomtathat vagy vonhat ki, csökkentheti és növelheti az alapkamatokat, beleszólása van a hitelpolitikába, valamint az értékpapírok kiadásába. A Fed azonban nem egyetlen jegybank, hanem egy 12 tagból álló bankhálózat tagja. A központi bankok az USA gazdaságilag tizenkét legfontosabb városában találhatóak, vagyis Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Clevelandben, Richmondban, Atlantában, Chicagóban, St. Louisban, Minneapolisban, Kansas Cityben, Dallasban és San Franciscóban. Az intézetről régóta terjed az az összeesküvéselmélet, hogy valójában egy magánbank, amely független a kormánytól és az amerikai Rotschild család kezében van. Ez azonban tévhit, mivel a Fed az amerikai szövetségi kormány alá tartozik, vezetőjéről a szenátus dönt, munkáját a mindenkori elnök egy külön bizottsága felügyeli.