Egyre inkább a nők tartják el Európát

Fotó: AFP / SYLVAIN THOMAS

-

Európában minden harmadik nő első számú kenyérkeresőnek számít a családjában – derül ki egy nem régen közzé tett nemzetközi felmérésből.


Az angol IPPR kutatóközpont felmérése szerint Magyarország a 17. helyen szerepel azon a listán, amely a nők családfenntartásban betöltött szerepe alapján rangsorolja Európa 32 országát. Itthon 33 százalék körül mozog azoknak a dolgozó nőknek az aránya, akik jövedelmük alapján családjuk legfőbb kenyérkeresőjének számítanak. Ezzel megelőzzük az Egyesült Királyságot, ahol a dolgozó nők harmada tölt be első számú családfenntartó szerepet, és Németországot is, ahol ez az arány csak 27 százalékos. Az IPPR jelentése szerint az elmúlt húsz évben egész Európában jelentősen nőtt azoknak a nőknek az aránya, akik részben vagy teljes egészében biztosítják családjuk anyagi hátterét.

Az európai államok összehasonlításában olyan országok állnak a lista élén, ahol magas az átlagos életszínvonal. Az első helyezett Lettországnál a háztartások majdnem felében nő a család fő kenyérkeresője. Lettország, Litvánia és Szlovénia után azonban Portugália és Horvátország következik, ami azt mutatja, hogy a gazdasági helyzet mellett az egyes országok családpolitikai intézkedései is fontos szerepet játszanak a nők munkavállalásában és jövedelmében. A jelentés alapján 2008 óta más déli országokban, köztük Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson is rohamosan emelkedik a női kenyérkeresők aránya.

A jövedelemkategóriák tekintetében jelentősek a különbségek az egyes országok között. Amíg Hollandiában minden társadalmi rétegben megtalálhatóak a női családfenntartók, addig Nagy-Britanniában főleg az alacsonyabb jövedelmű területeken dolgozó nőkre hárul ez a szerep.

A jelenség mögött részben az egyszülős családmodell terjedése áll, de 2008 és 2011 között a kétszülős európai családokban is jelentősen nőtt a női családfenntartók aránya. Mindez a kutatók szerint azt is maga után vonja, hogy a gazdasági válság óta a férfiak kevésbé érezhetik magukat biztonságban az addig hagyományosan általuk uralt, jól megfizetett foglalkozásokban.