Egyre hevesebben támadnak az ukrajnai szakadárok

Fotó: AFP / Genya Savilov / AFP / Genya Savilov

-

Egy nap alatt öt ukrán katona sebesült meg a kijevi hadműveleti parancsnokság szerint. Az EBESZ szerint megsértették a minszki megállapodásokat.


A Moszkva által támogatott szakadárok 24 óra alatt 57-szer nyitottak tüzet katonai állásokra, többször is a minszki megállapodások értelmében tiltott nehézfegyverekkel. Ebből 29-szer a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tengerpart térségében indítottak támadást, 26-szor Donyeck térségében. A frontvonal északi részén, Luhanszk környékén kétszer nyitottak tüzet.

Donyecknél egy kórházban komoly károk keletkeztek, civil áldozatokról nem érkezett jelentés. Péntekre virradó éjjel a szakadárok csaknem fél órán át aknavetőkkel lőtték a marjinkai ellenőrző pontot. Civilek nem voltak a helyszínen és katonák sem sebesültek meg.

Kijev szerint a hét közepén a Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivka települést ismét Grad sorozatvetőkkel lőtték a szakadárok. Civil áldozatokról nem érkezett hír, két katona viszont megsebesült.

Az ukránok szerint meghalt a szakadárok egyik volt vezetője. Olekszandr Cvjah a Huligan nevű alakulat parancsnoka volt, halálakor őrnagyi rangban szolgált a luhanszki szakadárok milíciájában. Halálhírét megerősítették a luhanszkiak, ám körülményeiről, további áldozatokról nem közöltek információt.

Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország újabb utánpótlást küldött az ún. Donyecki Népköztársaságba. Az EBESZ megfigyelői két 122 milliméteres, a minszki megállapodásokban tiltott Gvozgyika önjáró löveget észleltek a frontvonal déli szakaszán, Mariupol közelében, a szakadárok által ellenőrzött területen. A tarackokat a front ukrán oldala felé irányították, és az EBESZ szerint ez a minszki egyezség megsértésének minősül. A luhanszki szakadárok területén is tiltott fegyvereket észlelt a misszió, például Ural teherautóra szerelt Zu-23-as rakétarendszert, öt páncélozott harcjárművet, egy 122 milliméter kaliberű BM-21-es Grad rakéta-sorozatvetőt.

Eduard Baszurin, az ún. Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője szerint az ukránok egy hét alatt csaknem 378-szor lőtték a megye szakadár ellenőrzésű részét 4456 darab, különböző típusú tüzérségi lövedékkel. A tüzérségi támadások következtében az elmúlt egy hét alatt négyen haltak meg, és 12-en szenvedtek sérüléseket – mondta Baszurin. Szerinte 31 lakott településre csapódtak be lövedékek, 61 épületben keletkezett kár.