Egyre furcsább a tengerből kimentett nők története

Fotó: AFP / Richard Bouhet / AFP / Richard Bouhet

-

Két amerikai nő azt állítja, vitorlásukkal öt hónapig hánykolódtak a Csendes-óceánon. Egy tajvani halászhajó október 24-én vette észre őket. A történetben egyre több a zavaros részlet.


A BBC szerint Jennifer Appel és Tasha Fuiava májusban indult Hawaiiról Tahitira, ám a hajójuk motorja tönkrement. Eleinte azt gondolták, hogy a szél és a vitorlák segítségével kijutnak a szárazföldre. Kéthavi hánykolódás után kezdtek el naponta segélyhívásokat küldeni, ám senki nem észlelte őket, mivel túl messze voltak más hajóktól és kikötőktől. A nyílt vízen két cápatámadást is átvészeltek.

Október 24-én aztán egy tajvani halászhajóról megpillantották a vitorlást a japán partoktól nagyjából 1500 kilométerre délkeletre, és értesítették a guami amerikai hatóságokat. Másnap megérkezett az Ashland nevű amerikai hajó, hogy kimentse a két honolului nőt és a velük lévő két kutyát. Appel és Fuiava állítólag úgy élte túl a megpróbáltatást, hogy több mint egy évre elegendő száraz élelmük volt – nagyrészt zabkása és tészta –, és víztisztítót is vittek magukkal.

Az elmúlt napokban több kérdés is felmerült azonban a történetükkel kapcsolatban. Az amerikai parti őrség szóvivője, Scott Carr főhadnagy szerint a két nővel készített interjúkból és a parti őrség beszámolójából kiderült, hogy a Sea Nymph nevű 15 méteres hajón volt úgynevezett sürgősségi helyzetjelző rádiójeladó (EPIRB), amelyet azonban nem aktiváltak.

Appel azt mondta, tapasztalatai szerint a jeladót kizárólag akkor lehet használni, ha az ember közvetlen fizikai veszélyben van és fennáll a 24 órán belüli elhalálozás kockázata. "A hajótest ép volt, lebegtünk, volt ételünk, vizünk, és minimálisan tudtunk manőverezni is."

Appel elismerte, hogy két alkalom is volt, amikor használnia kellett volna a jelzőt: először, amikor június vége, július eleje környékén Hawaii partjainál voltak, másodszor pedig amikor október 1-jén a Wake-sziget környékén jártak.

Carr szerint amikor a parti őrség kapcsolatba lépett júniusban a hajóval Tahiti közelében, Appelék azt mondták, hogy nincsenek veszélyben és hamarosan visszatérnek a szárazföldre. A szóvivő szerint ez azután történt, hogy a hajónak állítólag tönkrement a motorja és a vitorlakötélzet, valamint az árboc is megsérült egy viharban.

Az sem tisztázott, hogy a nők ellenőrizték-e a velük lévő rádiókészülékeket az út előtt, ugyanis múlt héten mindketten azt állították, hogy a fedélzeten lévő mind a hat kommunikációs eszköz tönkrement.

A páros szerint a tengeren töltött első éjszakájukon egy trópusi vihar csapott le rájuk. A nemzeti meteorológiai szolgálat szerint azonban akkor és abban a régióban nem volt vihar.

Az is kérdéses, hogy miért nem kötöttek ki az útjukba eső szigetek valamelyikén, illetve, hogy a velük lévő kutyák – Valentine és Zeus –, hogyan vészelhették át ilyen jó állapotban az utat.