Egyre feszültebb az EU–török viszony

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Ha októberig nem kap vízummentességet Törökország az Európai Uniótól, akkor Ankara felmondja a menekültválsággal kapcsolatos, EU-s megállapodást. A zsarolást abszurdnak és nevetségesnek tartja a német belügyminiszter.


Frank-Walter Steinmeier belügyminiszter szerint a vízummentesség megadásának feltételeit minden fél ismeri, és Törökország vállalta, hogy megteszi a feltételek teljesítéséhez szükséges lépéseket. Ez azonban nem történt meg maradéktalanul, „van még munka Törökország előtt”, az Európai Bizottság pedig pontosan ellenőrzi majd, hogy Ankara teljesítette-e a követelményeket.

Az viszont teljesen világos – tette hozzá a német diplomácia vezetője –, hogy „az EU-nak és Törökországnak is a közös megoldás az érdeke”, és „kölcsönös ultimátumokkal és fenyegetésekkel nem megyünk semmire”. Hozzátette: nem vesz részt találgatásokban „B terv forgatókönyvekről” a megállapodás esetleges bukásával kapcsolatban. A megállapodást be kell tartani, vagyis az EU-nak pénzt kell biztosítania a Törökországban élő menekültek elhelyezésére és oktatására, Ankarának pedig gondoskodnia kell ezekről az emberekről – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier, kiemelve, hogy „Törökország tiszteletet érdemel”, amiért rövid idő alatt rendkívül nagy számban fogadott be menekülteket.

A törökországi puccskísérletről szólva hangsúlyozta, hogy ugyan örömteli a kísérlet meghiúsulása, de az ankarai vezetés reakciójának egyes elemei „minden határon túlmennek”. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy állami tisztségviselők, tanárok és bírók tízezreit elbocsátják, iskolák és oktatási intézményeik ezreit bezárják és újságírók tucatjait őrizetbe veszik anélkül, hogy felismerhető volna bármiféle közvetlen kapcsolat a puccskísérlettel. Hangsúlyozta: Németország elvárja, hogy a felelősség kérdését „jogállami eljárás keretei között” tisztázzák minden egyes esetben. Szerinte a halálbüntetés visszaállítása az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével járna, mert a halálbüntetés nem fér össze az európai értékekkel.