Egyre feszültebb a helyzet Röszkénél

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Kétszer is lökdösődés alakult ki az úgynevezett gyűjtőponton Röszke közelében, miután egyes menedékkérők nem akarnak együttműködni a rendőrökkel. Nagyon sokan lépik át a határt Szerbia felől, egyszerűen nem győzik elszállítani őket.


Hétfőn kétszer is nekifeszültek az illegális határátlépők a rendőrök sorfalának Röszkén, az úgynevezett gyűjtőponton. Ez az a hely, ahol a határon frissen elfogott embereknek meg kellene várniuk a buszokat, amik az ideiglenes tárborba, hivatalos nevén az idegenrendészeti előállítóba viszik őket. Az emberek azonban türelmetlenek, főleg az után, hogy hétfőre virradóra mintegy ötszáz embernek a szabad ég alatt kellett éjszakáznia.

A Délmagyar.hu és a SzegedMa.hu tudósítása szerint a várakozók egy része, főleg afgán férfiak nem akartak együttműködni a rendőrökkel, és „Freedom!”, illetve ”No camp!” jelszavakat skandálva el akarták hagyni a helyszínt. Kétszer is nekifeszültek a rendőrsorfalnak, sőt voltak olyanok, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a rendőröknek. Mintegy két-háromszáz ember át is tört a rendőri sorfalon, de a vasúti sínnél megállították őket. Ekkor a csoport tagjai ülősztrájkba kezdtek.A rendőrök tolmács segítségével próbálják együttműködésre bírni őket. A tolmács elmondta nekik, hogy ha ellenszegülnek, bűncselekményt követnek el, büntetett előélettel pedig nincs esélyük arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába. A rendőrök úgy próbálják gyorsítani az eljárást, hogy közvetlenül Békéscsabára, a menekülttáborba indulnak a buszok, már nem a Röszke 2-nek is nevezett előállítóba viszik a menedékkérőket.

A HírTV helyszíni tudósítója szerint, folyamatosan érkeznek a menekültek a röszkei gyűjtőpontra, mostanra már 50-100 fős csoportokban lépik át a határt a vasúti sínek mentén. A buszok érkezésekor tülekedés alakul ki, de a rendőrség igyekszik először a kisgyerekes családokat felültetni, illetve azokat, akik már tegnap éjszaka óta a táborban tartózkodnak. Külföldi televíziós stábok információi szerint nagyjából 1500-2000 migráns várakozik még Horgosnál, akik valószínűleg még hétfőn, sötétedés előtt átlépik a határt.


A BBC tudósítója a helyszínről