Egyre durvul a sörcsata

Fotó: MTI / Haáz Sándor

-

Lázár János egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy újra kellene szabályozni a sörpiacot, hogy a kisebb sörgyártókat hozzák helyzetbe a nagy multikkal szemben.


Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátóipari vállalkozások viszonyát – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen. Érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt „igyekszik eltaposni” egy multi – mondta lakossági fórumán a miniszter a hvg.hu beszámolója szerint.


Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól”

– jelentette ki Lázár János, hozzáfűzve, éppen ezért „a végsőkig elszánt” a küzdelemben.

A politikus úgy fogalmazott, kérdés, hogy a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben. Szerinte a vendéglősök kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek. Ehhez kapcsolódó fontos javaslat, hogy a kereskedelmi forgalmazásban ne lehessen akármilyen reklámeszközöket alkalmazni – tudatta.

Lázár közölte, hogy Magyarország tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, de elfogadhatatlannak tartja, hogy egy cég kereskedelmi, profitszerzési céllal mások emberi méltóságát sértő jelképeket használ – utalt a miniszter a Heineken logójára. Mint mondta, a cég az 50-es években – éppen a politikai jelentése miatt – kifehérítette a csillagot sörösüvegein, és csak a '90-es évek óta használja újra a vörös csillagot – idézte föl a miniszter.

Lázár János emellett arról is beszélt, hogy a hírek szerint van olyan vállalkozás, amely – Németországban már nem engedélyezett – génkezelt élesztőtörzseket használ fel, hogy a sör gyorsabban készüljön el.

A Miniszterelnökség vezetője fölháborítónak nevezte azt is, hogy a multinacionális cégek más minőségű terméket adnak el Magyarországon, mint Nyugat-Európában. A minimumelvárás az lenne, hogy a vállalkozásoknak a csomagoláson jelezniük kelljen: az általuk kínált termék minősége eltér a Nyugaton kaphatóétól.