Egyre durvábban üzenget egymásnak Ausztria és Magyarország

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

„Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni – jelentette ki Werner Faymann a Spiegelnek, feltehetően arra a 10 nappal ezelőtti esetre utalva, amikor Bicskénél leszállították a vonatról a Hegyeshalom felé tartó menekülteket.


Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjút szombati számában a Der Spiegel című német hírmagazin Werner Faymann osztrák kancellárral, míg a Spiegel online kiadása már azzal a címmel hozta le az interjút, hogy Az osztrák kancellár a holokauszthoz hasonlítja Orbán menekültpolitikáját.

Arra a felvetésre, hogy sok kelet-európai kormány azt állítja, túlterhelné a társadalmat muzulmán vallású emberek tömeges bevándorlása, az osztrák kancellár kijelentette: „az emberi jogok felosztása vallások szerint elviselhetetlen”.

Arra a kérdésre, igaza van-e Orbán Viktornak abban, hogy részben Németországot terheli a felelősség a menekültválságért, Werner Faymann azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, Angela Merkel nagyfokú felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, és a legtöbb uniós tagországgal ellentétben Németország, Ausztria és Svédország „elismeri, hogy vannak háborús menekültek”, és kiáll a menedékhez fűződő jog mellett.

Az osztrák kancellár hozzátette: „Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és „tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”.

Arra a felvetésre, hogy az osztrák belügyminiszter júniusban utasításba adta, hogy egyelőre ne dolgozzanak fel több menedékjogi kérelmet, azt mondta, hogy senki nem számított arra, hogy ennyire magasra emelkedik a menekültek száma.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e a kvótaszabályok áterőltetése az EU-ban többségi döntéssel, Werner Faymannn elmondta, amennyiben a kvóták ellenzői nem hajlandóak kompromisszumra, meg kell próbálni minősített többséggel elfogadtatni a kezdeményezést, és „el kell gondolkodnunk szankciókról”, például támogatáscsökkentésről a strukturális alapok esetében

Faymann ezenkívül bírálta, hogy a magyarországi befogadóállomásokon csak néhány ezer embernek van hely, és „mindazok, akik továbbutaztak, arról számolnak be, hogy szinte semmit nem kaptak enni, és nagyon rossz volt az orvosi ellátás”.


Szijjártó Péter: „Kikérjük magunknak”

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: az osztrák kancellár hetek óta „hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben, és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart, és egy hatékony, közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra.


A külügyminiszter szerint Werner Faymann „ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár „esztelen” rágalmakat. „Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak” – hangsúlyozta.


A nyilatkozatcsata nem most kezdődött. Augusztus legvégén, szeptember legelején már volt egy pengeváltás a kerítés miatt, akkor is berendelték a budapesti osztrák nagykövetet a magyarok.


Másfél hete az osztrákok kérették be a magyar nagykövetet - vélhetően a menekültekkel való bánásmód miatt - , aztán Faymann szűk egy hete is dühös volt amikor Magyarország busszal kezdte a határra vinni a menekülteket, pénteken pedig újra elmondta, mivel nem ért egyet. Orbán Viktor pedig hétfőn nevezte képmutatónak az osztrákokat (is).

Osztrák politikus hozta nyilvánosságra azt is, milyen körülmények vannak a röszkei menekülttáborban.