Egyre durvább bérkövetelések a magyar gazdaságban

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A kereskedelmi dolgozók 10-20 százalékos emelést akarnak elérni, a Tescónál már készül a sztrájk. Az autóiparban is mozgolódás van, az Audinál már meg is alakult a sztrájkbizottság, és a héten a Volán-dolgozók is beszüntették volna a munkát, ha az állami tulajdonos nem állt volna elő béremelési ajánlattal az utolsó pillanatban.


A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) úgy véli, 3 év alatt átlagosan 30-40 százalékos béremelés szükséges minden munkacsoportban, hogy a Tescónál feloldják a feszültségeket. A szervezet elnöke, Sáling József elmondta: a szakszervezet már eljuttatta béremelési tervezetét a Tescóhoz, a munkáltató még nem reagált.

A Tesco és a KASZ, illetve a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) március 10-én kezdték meg a bértárgyalásokat, a második forduló április 8-án lesz, amit a KASZ kérésére a vállalat megerősített. A KASZ a mostani helyzetben nem ért egyet a másik szakszervezet kezdeményezésével. A KDFSZ pénteken közölte, hogy a szakszervezet csütörtökön sztrájk-tárgyalást folytatott a munkáltató képviselőivel.

A házhoz szállítási üzletág bevásárlási asszisztensi területén ugyanis mintegy 200 alkalmazott úgy döntött, hogy nem folytatják az eddigi feltételekkel a munkát. Az érintett munkavállalókat a szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják, azonban azt szeretnék elérni, hogy fizetésük április 1-jétől 20 százalékkal, szeptember 1-jétől 15 százalékkal emelkedjen - mondta el Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Az elmúlt hónapokban nemcsak a kereskedelemben és a vendéglátásban, hanem a feldolgozóiparban, azon belül is különösen az autógyárakban is munkaerőhiány alakult ki, részben azért, mert nagyon sokan külföldön vállalnak munkát. Az Audinál már meg is alakult a sztrájkbizottság, és már több beszállító cégnél is jelezték, hogy csatlakoznának a munkabeszüntetéshez.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) január 1-jétől visszamenőlegesen 20 ezer forintos egységes alapbéremelést, illetve 500 ezer plusz százezer forintos béren kívüli juttatást akar. Az Audi húsvét előtt két ajánlatot is tett, az elsőben 15 ezer forintos egységes emelést adnának, illetve a mostani 475 ezres béren kívüli juttatást 570 ezerre emelnék, másodikban pedig 15 és 20 ezer közötti összeggel emelnék meg az alapbért, a magasabb összeget az alacsonyabb bérbesorolású dolgozók kapnák. Ekkor is járna az 570 ezer forint béren kívüli juttatáskeret. Egyelőre nincs megállapodás.

Húsvét előtti pénteken hárult el a Volán-sztrájk veszélye is, miután a Nemzeti Vagyonkezelő belement, hogy átlagosan 3 százalék fölötti béremelést kapjanak az állami közlekedési cég dolgozói. Eredetileg egyáltalán nem akartak bért emelni, miközben az egész országban lasszóval sem lehet sofőrt találni.

A kormány is kezdi felismerni, milyen feszültségeket okoznak az alacsony bérek és a külföldi munkavállalás, ráadásul mindez gátolja a gazdaság növekedését is, holott ez létfontosságú a kormány számára. Erre jött a cafetéria átalakításának ötlete, amiről egyelőre nem derültek ki részletek, csupán az valószínűsíthető, hogy januártól a munkáltatók járulékmentesen adhatják a bér egy részét.