Egyre durvább a korrupciós botrány

-

A korábbinál súlyosabb korrupciós váddal kell szembenéznie a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi elnökének, Lamine Diacknak.


A párizsi gazdasági ügyészség egyik munkatársának keddi közlése szerint a 82 éves szenegáli sportvezetőt passzív helyett immár aktív korrupcióval vádolják. A gyanú szerint Diack megvesztegette Gabriel Dolle-t, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, aki ellen azért zajlik vizsgálat, mert állítólag késleltetve számolt be az orosz sportolók doppingvétségeiről. Az ügyészség munkatársa a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem közölt.


Egymillió eurót tett zsebre

A Le Monde című francia napilap szombati számában azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük fia, Papa Massata Diack - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az IAAF-et 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folytatnak nyomozást. Diack óvadék ellenében szabadlábon védekezik.