Egyre drámaibb a helyzet a görög-macedón határon

-

Az Európai Bizottság szerdán fogadta el a javaslatot, amely szerint a következő három évben 700 millió eurót adnának a migrációs válsággal küzdő tagállamoknak.


A 700 millió eurót a menekültek élelmezésére, szállásolására, egészségügyi ellátására vagy tiszta ivóvíz biztosítására költhetnék az érintett országok - mondta Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja. Első körben a pénz jelentős része Görögországnak jutna.

A görög hatóságok egyébként a napokban több mint 300, nemzetközi védelemre nem szoruló menekültet küldött vissza Törökországba. Az EU és Törökország között létrejött tavalyi egyezményben a felek megállapodtak arról, hogy a visszafogadási eljárások felgyorsulnak. A török vezetés most azt közölte, kész aláírni megállapodásokat a bevándorlók származási országával arról, hogy fogadják vissza területükön ezeket az embereket. Törökország 14 állammal szeretne megállapodni.

Közben a görög-macedón határon több mint 10 ezer menekült várakozik, akik egyre kétségbeesettebbek. Egy nő fel akarta magát gyújtani.


Miután szerdán 170, napok óta várakozó szíriai és iraki léphetett be Macedóniába, közel harmincat azonnal vissza is küldtek, mert állítólag túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerdán arról számolt be, hogy születési idejük és nevük pontatlan, illetve hamis feltüntetése miatt a macedón rendőrség nem enged be az országba több száz migránst, míg a bevándorlók azt állítják, nem ők csaltak, a görög hatóságok vezették be hibásan az adataikat.
Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet becslései szerint már 12 ezerre tehető az Idomeniben várakozók száma, a migránsok azonban továbbra is folyamatosan érkeznek.
Szerdán ismét több mint ezer menekült érkezett a pireuszi kikötőbe a görög szigetekről.
Feltétlenül szükséges a horvát határok teljes védelme, ami nem jelenti lezárásukat és nem jelent embertelen bánásmódot a migránsokkal szemben, hanem a horvát nemzetbiztonság érdekeinek védelmét szolgálja - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán.
Pozitívnak értékelhető, hogy a migrációs válságra adott válaszok kapcsán a visegrádi államok és Ausztria álláspontja egyre közelebb került egymáshoz - jelentette ki szerdán Martonyi János volt külügyminiszter a visegrádi együttműködés 25. évfordulójához kapcsolódó bécsi nemzetközi konferencián. A menekültválság globális és hosszú távú kihívás, ugyanakkor megoszlást idézhet elő az európai politikában - mondta az egykori miniszter, aki szerint a közös európai megoldás keresése a visegrádi államok egymáshoz való közeledését is jelenti.
"Valamilyen közös európai megoldást" vár a migránsválságra Robert Fico szlovák miniszterelnök az EU és Törökország vezetőinek jövő heti rendkívüli csúcstalálkozóján - közölte maga a politikus szerdán egy macedóniai befogadóközpontban tett látogatásán. Szerinte a visegrádi négyeknek a macedón-görög határ közös európai védelméről szóló B-tervét nem vetették el, csak elhalasztották. Ez a terv akkor léphetne életbe, ha a következő két-három hétben nem javulna nagymértékben a helyzet a török-görög határon.
A migrációs válság kezelése során Európának el kell kerülnie az olyan megosztó válaszlépéseket, mint a határok önkényes lezárása, azok ugyanis azzal a kockázattal járnak, hogy hatalmas menekülttáborrá változtatják a Görögországhoz hasonló frontországokat - figyelmeztetett Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.
Ismét segítséget sürgetett Ferenc pápa az Európába érkező menekülteknek a Szent Péter téren szerdán tartott általános audiencián. "Keressétek az igazságot, segítsétek az elnyomottakat, szolgáltassatok igazságot az árvának, s védelmezzétek az özvegyet, gondoljatok a sok menekültre, akik kikötnek Európában, és nem tudják, merre menjenek" - fogalmazott a katolikus egyházfő.
Moszkva és Damaszkusz fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására - jelentette ki kedden az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában a NATO európai erőinek főparancsnoka. Philip Breedlove amerikai tábornok szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot.