Egyre dagad a zuglói illegális sitthalom

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A VS.hu érdeklődése után helyszíni szemlét tartott a zöldhatóság a zuglói hulladéktelepen, és kiderült: a Metzger Trió Kft. továbbra is engedély nélkül halmozza az építési törmeléket a kertváros közepén. A cég korábban is sorozatosan kapta a milliós bírságokat, a hely kiürítésére is felszólították, de hiába.


A Zuglóban működő építési hulladéklerakóval kapcsolatos kérdéseinket bejelentésként értékelte a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya. A szakhatóság munkatársai február 23-án helyszíni ellenőrzést tartottak a Metzger Trió Kft. Komáromi utcai telepén.

A szakhatóság a VS-sel azt közölte, hogy a 29834/1 hrsz.-ú ingatlanon tárolt


nagy mennyiségű építési-bontási hulladékról nyilvántartást bemutatni nem tudtak az ellenőröknek.

A kormányhivataltól megtudtuk, hogy a cég csak olyan engedéllyel rendelkezik, amely a nem veszélyes hulladékok begyűjtésére és közúton történő szállítására vonatkozik. Vagyis a telepén csak üres szállítójárműveket tárolhatna, hulladékot nem.

Ennek ellenére halmozza a sittet egyre nagyobb mennyiségben a kertváros közepén. A hulladéktárolást a telephellyel szomszédos, kerítéssel el nem elválasztott területen végzi, amely a MÁV Zrt. tulajdona. Erről a telepről írtuk meg, hogy az utóbbi hónapokban látványosan szaporodnak itt a több méter magas törmelékhegyek.


Újabb bírság

A területen tárolt hulladék miatt már évekkel ezelőtt is intézkedett a hatóság. A Kormányhivatal jogelődje, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség jogerős határozatában megtiltotta a kft.-nek a jogellenes hulladékkezelési tevékenységet, és kötelezte, hogy adják át a hulladékot egy érvényes engedéllyel rendelkező szervezetnek.

Mivel ezt a cég nem hajtotta végre, a jogerős döntés kikényszerítésére több alkalommal eljárási bírságokat szabtak ki, összességében több millió forint értékben.

Most azt írta a zöldhatóság lapunknak, hogy „a kötelezésben foglaltak szerint a hulladékok kiszállítása ugyan megkezdődött, azonban nem az előírt határidőre és ütemben, ezért a kormányhivatal ismételt, megnövelt összegű eljárási bírsággal folytatja a végrehajtás mielőbbi kikényszerítését, illetve fokozott helyszíni jelenléttel követik nyomon a hulladékok kiszállítását.”

A Metzger Trió Kft. nem reagált kérdéseinkre.


Az újságíró nem ügyfél

A zuglói önkormányzat először azzal utasította el a telep működésének jogszerűségére vonatkozó kérdéseinket, hogy a kérdező újságíró, és nem ügyfél, azaz nem érintett. Ismételt megkeresésünkre, melyben hangsúlyoztuk, hogy a nyilvánosságot szeretnénk tájékoztatni, azt a választ kaptuk, az önkormányzat eljárást folytat a telep működését illetően.

A cégcsoport nem először végzi törvénysértően a bontott hulladék lerakását. Ugyanezt a telepet tíz évvel ezelőtt a Metzger Trans Kft. működtette, annak sem volt engedélye hulladéklerakásra, mégis 7-8 méteres magas, gazzal benőtt szeméthegyeket láthattak az arra járók.

A Metzger-cég még akkor a 0,7 hektáros saját része mellé a MÁV-tól bérelt ideiglenes hulladéktárolás címén 3,2 hektárnyi területet, amelyet szintén beterített sittel.