Egyre biztosabb, hogy az eltűnt maláj gép egy részét találták meg

Fotó: AFP / YANNICK PITOU

-

Több szakértő is feltételezi, hogy az lehet. A rajta található gyártási szám bizonyíthatja igazukat.


Mint arról szerdán mi is beszámoltunk, a francia Réunion szigetén bukkantak rá egy repülőgép szárnyának darabjára. Amerikai nyomozók szerint – akik fotót és videót láttak a törmelékről – egy Boeing 777-es része, ami valószínűsíti azt is, hogy az eltűnt géphez tartozott – írta a New York Times. Erre a következtetésre utal az is, hogy másik Boeing 777-esről nem tudnak, hogy eltűnt volna.


Az amerikai szakértők most arra várnak, hogy a francia légügyi hatóság munkatársai a helyszínen is megvizsgálják a darabot, és leolvassák róla azokat a gyártási számokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a Malaysian Airline MH370-eséről van szó.

A francia hatóságok egyelőre annyit mondtak, hogy valószínűleg egy kilenc láb hosszú és 3 láb széles fékszárnyról van szó, amely már egy ideje a vízben úszhatott.

A malajziai közlekedési miniszter, Liow Tiong Lai azt mondta, nem tud még semmi biztosat, nyomozókat küldtek Réunionra.

Erik van Sebille óceánkutató, aki egy átfogó szimulációt futtatott le, hogy hol lehetnek a gép roncsai, úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy már a 4800 kilométeres távolságra fekvő Réunion partjainál találnak rá részekre.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa kijelentette, ha bizonyítást nyer, hogy a megtalált roncs az eltűnt maláj utasszállítógép része volt, akkor az alátámasztja azt a feltételezést, amely szerint a gép Ausztráliától 1800 kilométerre délnyugatra, egy 120 ezer négyzetkilométeres területen belül zuhant le. Éppen ezért ő a tengerfenék ultrahangos felderítő berendezésekkel és videokamerákkal való további pásztázását tartja a legjobb megoldásnak a rejtély megoldása érdekében.

David Cameron brit miniszterelnök éppen most utazik Malajziába. A fő téma elvileg a korrupció lett volna, de a szerdai események miatt a gép lesz az – írta a Guardian. A lap hivatalnokokra hivatkozva arról írt, nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy valóban az eltűnt gép darabját találták meg.