Egymillió indiai lett földönfutó az esőzések miatt

Fotó: AFP / ARINDAM DEY

-

Az idei monszun fákat csavart ki, telefonvezetékeket szakított el. A kormány táborokat állított fel.


Csaknem száz halálos áldozata van Indiában a monszunnak, és közel egymillió ember maradt otthon nélkül. Ők a kormány által üzemeltetett táborokba költöznek.

Az esőzések miatt több folyó, köztük a Brahmaputra vízszintje vészesen megemelkedett, vagy már ki is lépett medréből. A ítéletidő kárt okozott a termőföldekben, fákat csavart ki tövestől, három szövetségi államban elszakadtak a telefonvezetékek is. Az áradások 96 halálos áldozata is ezekből az államokból – Bihárból, Asszámból és Himácsal Pradesből – származik.


A monszun pusztítása Gurgáonban


A hétfői heves esőzések és földcsuszamlások hosszú órákra eltorlaszolták a Tibet felé vezető utakat, több száz ember várakozott a mentőcsapatokra.

Bihárban az áradások miatt több mint 260 ezer ember 400 segélytáborban talált menedékre. Felállítottak 400 egészségügyi tábort is, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik több éjszakát töltöttek a szabadban, miután házukat elöntötte a víz. Asszám államban kedden kezdett visszavonulni az ár, amely több mint 3,8 millió embert érintett. Mintegy 700 ezren az itt található 770 segélytáborba kényszerültek.

Legalább 17 – mára ritkaságszámba menő – indiai orrszarvú is elpusztult: az asszámi Kaziranga Nemzeti Parkot másfél méter magasságban öntötte el a víz. Az állatok – köztük elefántok, bölények és vaddisznók – az országúton keltek át, hogy magasabban fekvő területre érjenek.

Indiát az elmúlt két évben szárazság sújtotta.