Egymillió eurót akar kizsarolni a körúti robbantó

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Terrorcselekmény előkészületével is meggyanúsították a merénylőt.


A Teréz körúti robbantás után a merénylő e-mailt küldött a a Belügyminisztériumnak. Ebben leírta a pokolgép összetételt, elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy konkrét követelései lesznek – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanúsított egy millió eurót akart kizsarolni úgy, hogy további halálos robbantásokkal fenyegetőzik. A terrorcselekmény előkészülete bűntettének büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A korábbi tényállást a főügyészség azzal egészítette ki, hogy a gyanúsított a két rendőr megölése után a szolgálati fegyvereket is meg akarta szerezni. A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy a robbanás közvetlen közelében lévő járőrök, illetve a robbanás 2,5-3 méteres körzetébe tartózkodó járókelők az életüket veszítsék, a távolabb lévők testi épsége, egészsége jelentős veszélybe kerüljön.

Ezért a főügyészség előre kitervelten, aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúját közölte pénteken. A bűncselekmény törvényi büntetési tétele 10 évtől 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés.