Egymillió embert evakuálnak Kubában

Fotó: AFP / KEVIN BARRALLON

-

Hatméteres hullámokat korbácsolt a hurrikán. Eddig huszonegy áldozata van a viharnak.


Elérte Kubát az Irma hurrikán pereme. Elővigyázatosságból több mint egymillió embert evakuáltak. A 4-es fokozatú vihar a szigetország keleti és középső részét fenyegeti. Az orkán nyugat-északnyugat felé halad óránként 22 kilométeres sebességgel. A széllökések sebessége a partoknál egyelőre csak óránkénti száz kilométer, de a neheze még hátra van – közölte a meteorológiai szolgálat.

Az állami televízió szerint a vihar 6 méter magas hullámokat korbácsolt fel a tengeren, és a sziget keleti részén több települést elárasztott a víz. Havannát és az ország nyugati részét várhatóan elkerüli a hurrikán.

Az Irma az előrejelzések szerint Kuba és a Bahamák között vonul át Florida felé. A vihar nagyobb, mint Florida állam területe. Rick Scott kormányzó azt kérte a lakosoktól, hogy azonnal induljanak el azokról a területekről, ahol elrendelték a kitelepítést.

"Fogytán az idő. Aki kitelepítési övezetben él, annak azonnal indulnia kell. Ez egy olyan katasztrofális vihar, amilyet ez az állam még sosem látott" – mondta Scott.

Miami-Dade megyében 660 ezer embert kell evakuálni. A legnagyobb gondot a hatalmas dugók okozzák. Florida nagyobb városaiban a benzinkutak harmadán kifogytak a készletek.

Az amerikai hurrikánközpont szerint a vihar központja péntek este 360 kilométerre volt Kubától és 610 kilométerre Miamitól. Az Irma hurrikán valamelyest gyengült, már nem 5-ös, hanem 4-es kategóriájú viharként tartják számon, de széllökéseinek ereje így is eléri az óránkénti 250 kilométert. A hurrikán eddig 21 ember halálát okozta.

Ezzel egy időben szintén 4-es kategóriájú viharrá erősödött a José hurrikán, amely várhatóan szombaton éri el a karibi térség északkeleti részét.