Egymillió dollárt bukott az Iszlám Állam

-

Amerikai harci repülők sikerrel bombázták az iraki központokat, ahol a dzsihadisták nagy mennyiségű készpénzt őriztek.


Az Iszlám Állam pénzügyi központját pusztították el amerikai harci repülők az utóbbi hónapokban, aminek folytán több millió dollártól esett el a szélsőséges szervezet – közölte Lloyd Austin amerikai tábornok. Néhány nappal korábban csapást mértek egy létesítményre a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszulban, ahol nagy mennyiségű készpénzt őriztek a szélsőségesek. A Középső Parancsnokság becslései szerint az IÁ több millió dollárja veszett oda.

Austin tábornok hangsúlyozta, hogy a moszuli támadás nem az első volt a maga nemében, az utóbbi hónapokban több hasonló létesítményre mértek csapást, és a dzsihadistáknak egyre nagyobb finanszírozási gondjaik vannak. A CNN amerikai hírtelevízió két meg nem nevezett védelmi tisztségviselőre hivatkozva korábban arról tájékoztatott, hogy a moszuli pénzügyi központot két 900 kilogrammos bomba pusztította el. A hírtelevízió megjegyezte azt is, hogy az amerikai hadsereg tisztában volt azzal, hogy az akció a célpont elhelyezkedése miatt akár 50 polgári halálos áldozatot is követelhet, de hajlandó volt vállalni a kockázatot a létesítmény jelentősége miatt. A légicsapás végrehajtása után végzett felmérés szerint azonban 5-7 ember vesztette életét – mondták a CNN-nek nyilatkozó tisztviselők.

Steve Warren, a Szíriában és Irakban légi hadműveleteket végrehajtó, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője január elején egyebek mellett arról számolt be, hogy a koalíciós légicsapások révén az Iszlám Állam az olajkitermelésből származó bevételeinek 30 százalékától esett el tavaly óta.

A tavaly októberben indított Tidal Wave II (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében az IÁ által ellenőrzött olajkitermelő létesítményeket támadják, és mindeddig 65 bevetést hajtottak végre. A dzsihadista szervezet tavaly napi 45 ezer hordó olajt termelt, ami mintegy 34 ezerre csökkent a légi hadműveleteknek köszönhetően.