Egymilliárdért vesznek műtárgyakat az új Miniszterelnökségre

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

A kormányfő Várba költöző hivatalát be is kell rendezni, erre különítettek el pénzt egy friss határozattal. Arra is van utalás, hogy magántulajdonú, eladásra szánt műtárgyakat akarnak megszerezni, kiterjesztve az állam elővásárlási jogát.


A kormány „a Budai Várban található Karmelita kolostorban elhelyezendő műtárgyak beszerzése céljából 1006,0 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el” a rendkívüli intézkedésekre félretett összeg terhére – áll abban a kormányhatározatban, amely a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával.

A határozat szemérmesen hallgat arról, hogy a Karmelita kolostor épülete nem egyszerű műemlék, nem is múzeum, hanem hamarosan – egy korábbi kormányhatározat idén március 15-ét jelölte meg határidőnek – ide költözik a miniszterelnök hivatala. Vagyis a több mint egymilliárd forintos keretet arra különítették el, hogy a kormányfői hivatalba vásároljanak műtárgyakat.

Arról nem szól a határozat, hogy milyen műtárgyakról van szó, de azt előírja a Miniszterelnökséget vezető miniszter számára, hogy készítsen előterjesztést „az állami elővásárlási jog állami fenntartású közgyűjteményekre történő kiterjesztésének lehetőségéről”. Ez arra utalhat, hogy magántulajdonban lévő, eladásra szánt műtárgyakat szeretnének megszerezni, mégpedig úgy, hogy elővásárlási jogot biztosítanának az állam számára.