Egymilliárd dolláros banki csalás után nyomoznak Moldovában

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Korrupcióellenes ügyészek, parlamenti képviselők és amerikai nyomozók kutatnak hetek óta a bankokból szőrén-szálán eltűnt egymilliárd dollár után Moldovában – a bankbotrány immár Európa egyik legszegényebb országának destabilizálásával fenyeget.


A botrány akkor kezdődött, amikor a moldovai jegybank (BNM) feltárta, hogy az ország bankszektorának mintegy harmadát tulajdonló három pénzintézet összesen 1 milliárd dollárnyi (273,9 milliárd forint), azaz a hazai össztermék 15 százalékának megfelelő értékben bocsátott ki hiteleket. A tranzakciót néhány nap alatt bonyolították le, közvetlenül a november végi parlamenti választás előtt, amelyben az Európa-párti erők orrhosszal győztek le az oroszbarát ellenzéket. A hitelek kedvezményezettjeit nem nevezték meg, de az AFP francia hírügynökség csütörtöki beszámolójában azt írja, hogy a jelekből ítélve a pénzt „egyszerűen” ellopták.


Az ügyben több parlamenti képviselő ellen indult eljárás. Egy bizottsági zárt ülésen – amelyről információk szivárogtak ki a sajtónak – arról volt szó, hogy a pénz egy részét állítólag négy orosz bankba utalták át.

Igor Dodon, a szocialista ellenzék vezére azt állítja, hogy a pénz off-shore cégek számláján kötött ki, ahol „nyomuk veszett”. „A hiteleket úgy nyújtották, hogy tudták, sohasem fogják visszafizetni őket” – állította a francia hírügynökségnek.

Stéphane Bride miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter, pénzügyi szakértő tömeges „gyanús tranzakciókról” beszélt.

A bankrendszer egészén átsöprő pánik miatt fenyegető csőd elkerülése érdekében a jegybank saját közvetlen ellenőrzése alá vett három pénzintézetet: a Gazdasági Bankot (BEM), az Unibankot és a Szociális Bankot. A három bank egyidejűleg 9,4 milliárd lejes (700 millió dollár), március 27-i lejáratú sürgősségi hitelt kapott. A határidő már lejárt, de a hitelt még nem fizették vissza a jegybanknak.

A bankárszövetség elnöke, Dumitru Ursu szerint az összeget soha nem fogják teljesen visszafizetni, és a különbözetet államadósság formájában könyvelik el. A moldovai államadósság jelenleg 1,7 milliárd dollár. Ursu a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet (CNPF) vádolja hanyagsággal. Szerinte az ilyen ügyletek nem kerülhetnék el a CNPF és a korrupcióellenes ügyészség figyelmét.

A jegybank egyik alelnökét és a CNPF elnökét menesztették. Számos elemző a pénz egy részét zsebre vágó, befolyásos politikusoktól „felülről jött” utasításokkal magyarázza a felügyeleti szervek tétlenkedését.

A főügyészség nyomozást indított. Eddig két, meg nem nevezett személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, miközben más személyek vagyonát zárolták.

Egy, márciusban nyilvánosságra került dokumentumban „a moldovai fejlődést támogató partnerek”, közöttük a Világbank, az EU és az Egyesült Államok felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az ügy miatt elszenvedett veszteség összegét.