Egymást ütötték a japán politikusok egy parlamenti vitában

Fotó: MTI/MTVA / Majama Kimimasza

-

A miniszterelnök inkább becsukta a szemét és várta, hogy lecsillapodjanak a kedélyek.


Dulakodás és tüntetések közepette szavazta meg a japán felsőház egy bizottsága a vitatott, a hadsereg külföldi bevetését a második világháború óta először lehetővé tevő új nemzetbiztonsági törvényeket csütörtökön, a rendelkezések életbe léptetésének egyik utolsó fázisaként.

A felsőházi törvény-előkészítő bizottságban a japán parlamentben ritkán látható, kaotikus jelenetek kísérték a voksolást: az ülés kezdetén a bizottság elnökét ellenzéki képviselők rohanták le, akik megpróbálták elvenni tőle mikrofont és a papírjait. Mintegy két tucat képviselő több percig dulakodott az elnök asztala körül, mígnem végül a kormánypárti képviselők a terem közepén tömörülve, tapsolva elfogadták a vitatott jogszabályokat, a bizottsági elnök pedig biztonságiak kíséretében elhagyta a termet.

Az új nemzetbiztonsági törvények - szakítva a második világháború óta élő tabuval és újraértelmezve a japán "békealkotmány" szövegét - rendkívül erős korlátozásokkal ugyan, de lehetővé tennék japán katonák külföldi bevetését, amennyiben ez Japán szövetségeseinek védelme érdekében, az országra leselkedő közvetlen veszély fényében történik.

A legfőbb ellenzéki erő, a baloldali Japán Demokrata Párt minden eszközzel próbálja akadályozni a vitatott törvények elfogadását. Szerdán este például a bizottsági terem ajtaját elállva akadályozták meg a voksolást, miközben Abe Sindzó konzervatív kormányfő órákon keresztül várakozott odabent.