Egymást tapossák a menekültek, felénk jön az emberáradat

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

Reggel csaknem kétezer bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe, a macedón határon pedig tömegverekedés tört ki.


A menekültek a szokásos útvonalon, Törökországból indulva a görög szigetek érintésével érkeztek a görög főváros melletti kikötőbe. Athén központjában eközben kaotikus a helyzet, szemtanúk szerint több száz bevándorló töltötte az éjszakát a szabadban a Viktória téren, köztük kisgyermekes családok.

Az északi szomszéd, Macedónia az idő nagy részében továbbra is zárva tartja határait, és már több mint egy hete csak a személyazonosság igazolására alkalmas papírokkal rendelkező szíriai és iraki bevándorlókat engedi be területére. A határon éppen ezért hatalmas a torlódás, többen kétségbeesésükben megpróbáltak átszökni.

A közmédia helyszíni tudósítója szerint hétfő hajnal óta újra zárva a határ Idomeninél, sőt éjjel a macedón oldalon is megjelentek migránsok. A többségében fekete-afrikaiakból álló csoportot a macedón rendőrök szállították oda, miután a kerítést megbontva átszöktek az országba. A határ legutóbbi megnyitásakor komoly dulakodásra került sor, az emberek egymást taposták, mert mindenki elsőként próbált átjutni - mondta a tudósító.

Ennek ellenére több ezren indultak útnak észak felé abban a reményben, hogy valahogy mégis sikerül eljutniuk Közép-Európába - jelentette a görög média. A görög állami televízió szerint csordulásig teltek a Pireuszban felállított befogadótáborok és csarnokok, valamint a migránsok számára megnyitott, használaton kívüli athéni repülőtér épületében sem tudnak fogadni több embert.